Jongeren zoeken samen met Raalte Natuurlijk naar Leefbaarheid 2.0 in de kernen

Een eigen station, ruimere sluitingstijden voor feesttenten, lagere opheffingsnorm voor basisscholen, flexibeler zijn bij nieuwe woonwijken in de buurtdorpen, meer toestaan op het platteland… 

Het zijn zo maar een paar ideeën die Raalte Natuurlijk in de mailbox kregen toen zij privé in gesprek raakten met één van de mensen achter Mariënheem Online. Raalte Natuurlijk stuurt haar persberichten daar ook naar toe, waarop de vraag kwam: en wat doen jullie voor Mariënheem dan?

Raalte Natuurlijk draaide de vraag om: "en wat vind je dan dat we voor Mariënheem moeten doen?"

Brainstorm
"Binnen een half uur hadden we wel vijftien ideeën in onze mailbox." Vertelt Harrie Kiekebosch, lijsttrekker van Raalte Natuurlijk. "En daar waren we erg van onder de indruk. Kroeg-mogelijkheden in het dorpshuis. Goedkopere kavels in de buurtdorpen. Korting op moeilijk verkoopbare kavels. Verruim regels bij leegstaande panden, zoek naar maatschappelijke invulling of geef start-ups er een kans. Financier omscholing nu er snel allerlei nieuwe beroepen aan komen. Help nieuwe ondernemers met hun ondernemersplannen. Leg op ieder plat dak zonnepanelen…"

Kiekebosch verwacht dat de politiek niet staat te springen over zijn ideeën. "We horen de oude politiek dan al roepen: maar dat kan allemaal zo maar niet, er zijn regeltjes, en wie moet dat dan allemaal betalen? Raalte Natuurlijk denkt daar heel anders over. Je moet al die fantastische inbreng zien in de fase van brainstormen. Dan mag alles nog, is geen idee te gek, is niks ‘dom’. Je wil niet weten welke mooie plannen er op die manier vaak tot stand komen."

Jongeren
Raalte Natuurlijk hoopt op meer interactie met omliggende dorpen. "We hopen van andere dorpen en wijken van Raalte net zo veel inspirerende input te krijgen. Daar gaan we dan straks na de verkiezingen graag mee aan de slag. Niet vanuit de gedachte wat er allemaal niet mag en niet kan, maar op zoek naar mogelijkheden. Dan gaan we samen verder bouwen aan de leefbaarheid 2.0. Waarbij we ook denken aan de nieuwe technologische mogelijkheden. Jongeren, dit is dus ook een oproep aan jullie, want kennis van die technologische middelen, die moeten jullie inbrengen."

 

|Doorsturen

jan

2018-01-22 14:09:39

Het gemeente bestuur Raalte heeft decennia lang ingezet op schaalvergroting, intensivering en uitbreiden. Schaalvergroting van landbouwbedrijven op het platteland en het gemeentebestuur maakte ruimbaan voor de uitbreidingen van groot winkelbedrijven in de kernen en liet de eigen middenstand, stevig in de regelgeving gevat, bungelen. De gemeente besturen van Raalte hebben ervoor gezorgd dat; landbouwers hun bedrijven gemakkelijk kunnen uitbreiden, er zijn zelfs LOGebieden aangewezen. De LOGebieden drukken de bestaande familiebedrijven uit de markt. Voor de stoppende boeren, eigenaren van de leegkomende bedrijfsgebouwen is er weinig tot niets geregeld. Een rood op rood beleid al verschillende malen aangepast. Het is samen met het bestemmingsplan een verstikkende regelgeving geworden. Regelgeving zo ingewikkeld dat het gemeentebestuur een ruimte coach heeft aangesteld. Dit is een ambtenaar zittend in een ruimte koets voorzien van een soort tom-tom, ook wel dram-dram genaamd. Deze speciaal toegeruste ambtenaar vertelt de stoppende boer wat er in de regels staat en begeleid de stoppende boer door het ruimtelijk traject. Wijzigen van functiebestemming kost de stoppende boer hopen geld en veel tijd. Ambtelijke of zelfs bestuurlijke willekeur is met deze werkwijze natuurlijk niet uit te sluiten!
Voor uitbreiden landbouw en groot winkelbedrijven hebben de gemeente besturen in de regels ruimbaan gemaakt. Maar het bestuur heeft de: industrie, middenstand, starters op de woningmarkt, stoppende landbouwers, arme laag van de Raalter bevolking, etc.  vast gegoten in regelgeving en gewoon aan het lot overgelaten. Langzaam maar zeker verschralen de kernen en het buitengebied. Het is al goed te zien. Jammer genoeg keren een nieuw sportcentrum en MFA’s deze verschraling niet.
Het zou erg plezierig zijn als het volgende gemeente bestuur in staat is alle maatschappelijke wensen en veranderingen te vertalen in ruime, simpele en werkbare regels. In den lande zijn voorbeelden genoeg van succesvolle visie verhalen, succesvolle uitvoeringsregels en succesvolle uitvoering.
Raalte Natuurlijk succes met de verkiezingen. Let wel: een ruime blik verruimt denken!!

Raalte Natuurlijk

2018-01-22 19:33:26

Hallo Jan, dank voor jouw uitgebreide reactie. We geloven ook zelf af en toe niet hoe onzinnige regelgeving onze gemeente lam slaat.

Jouw wens in verandering is ons uit het hart gegrepen. Aandacht voor het mooie Salland waar iedereen mee kan komen en iedereen zich gezond en plezierig thuis voelt. Geen ruimte voor te grote schaal met verschaling tot gevolg.

Als je dat wil mag je en mail sturen naar raaltenatuurlijk@gmail.com , dan kunnen we er wellicht eens rustig over verdeer praten.

We zijn er van overtuigd dat verandering van nieuwe partijen moet komen, dus we hopen op het succes dat je ons toewenst tijdens de komende verkiezingen.

Harrie Kiekebsoch
Raalte Natuurlijk.

Jans de lang

2018-01-23 20:38:01

ben ervan overtuigd dat beide bovenstaande reacties uit 1en dezelfde pen komen.... leuk stukje verkiezingsproza  dat hebben jullie toch niet nodig. 

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Salland Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer