Cynthia Roessink: Zesde maand in de gemeenteraad

Cynthia is raadslid voor Gemeente Belangen in Olst-Wijhe en schrijft elke maand een blog over haar belangrijkste ervaringen.

Op 10 september op de raadsagenda: evaluatie de grienden en de Jakke. Ik schoof heen en weer op mijn stoel. Draaide de stoel af en toe. Ik heb nog niet eerder zoveel spanning in een broeierige omgeving gevoeld als in de raadszaal deze avond. Prikkelende reacties van de fracties. Afgevuurd op wethouder Blind. Veel inwoners op de publieke tribune. Een fotograaf die maar bleef flitsen voor de juiste foto. Hij was er al toen ik arriveerde. Mijn handschuddingen werden zelfs gefotografeerd. Even dacht ik dat dit voor de website zou zijn, maar het werd duidelijk tijdens het behandelen van het onderwerp dat het ging over de Jakke. De krantenjongens dachten dat de wethouder naar huis zou worden gestuurd.

Ik ken het gezin uit Wijhe, via sociale media volgde ik het gezin tijdens de affaire, wie onderhand nu niet, en zag ik hartverwarmende berichten vanuit de omgeving. Ik voelde me trots, op jullie lieve inwoners van Olst-Wijhe. We zijn er voor elkaar. Ik zag foto’s van het gezin in de krant. Stevige koppen met veroordelende teksten. De gemeente dit, de gemeente dat, de wethouder zus en de burgermeester zo.

Als raadslid in deze bloeiende, prachtige gemeente werd ik vervuild met schrijnende berichten. Bij voorstelling kreeg ik geen lucht. Ik heb ook een gezin met drie jongens en een hond. Ik kan me niet eens voorstellen hoe het is om per direct mijn huis te moeten verlaten. Bij elke feit uit het rapport brak ik een beetje meer. Dit mag nooit meer gebeuren. Elke keer schaamde ik me kapot, maar feit uiteindelijk was wel: iedereen heeft zijn of haar stinkende best gedaan om dit goed op te lossen. Maar dat stond niet in de krant.

Presidium
In overleg met fractieleden, nam ik 24 september voor het eerst plaats in het presidium namens gemeentebelangen. Aangekomen met mijn avondeten net achter de kiezen, begonnen we om 19:00 uur. Maar eerst: wat is een presidium eigenlijk? Voor elke raadsvergadering is er een presidium. Elke fractie heeft een afgevaardigde gestuurd die plaatsneemt. In het presidium wordt de agenda van de raadsvergadering besproken. Ook de onderwerpen die later op de agenda komen worden medegedeeld.

De agenda bleek te vol en we moesten prioriteiten stellen. Wat direct in de gemeente speelt gaat voor. Helaas stellen we de motie van Groen Links, ondersteund door Gemeentebelangen en PvdA, over een kinderpardon uit naar de volgende raadsvergadering. Ik vond het heel interessant om hier een keer bij aanwezig te zijn. Iets voor 20:00 waren we klaar en konden we naar boven voor de raadsvergadering.

Er waren drie insprekers die avond. Dit is opmerkelijk. We hebben vaak geen insprekers of slechts één. Voor ons als raad zijn insprekers belangrijk. Ze geven een beeld bij het behandelde agendapunt. Al zou het besluit klip en klaar zijn. Een gezicht vertelt meer dan 1.000 woorden op papier. Ik moedig hierbij ook aan dat er insprekers komen. Uiteraard gerelateerd aan het onderwerp en een beetje onderbouwd.

Het werd een latertje deze avond. Er werd besloten dat we alleen de eerste termijn gingen behandelen. De volgende raadsvergadering komt de tweede termijn terug. Wethouder Engberink kreeg huiswerk mee naar huis. En de motie van het kinderpardon, waar wij als gemeentebelangen achter staan komt dan ook. Wij willen hiermee een signaal afgeven. Den Haag moet eens wakker worden.

Raadsexcursie
De raad en hun partners worden elk jaar uitgenodigd voor een raadsexcursie. Dit was mijn eerste keer. Mijn man had vrij gevraagd van zijn werk. We gingen samen met mijn collega-fractielid De Wit naar Van Remmen op de Boerhaar. Ik wist niet eens dat wij zo’n mooi innovatief bedrijf hadden in Olst-Wijhe. Van Remmen UV Technology is leverancier van Europa’s meest duurzame UV-desinfectie systemen We kregen een rondleiding, hoewel dit niet mijn vakgebied is, werd alles heel duidelijk verteld voor een leek als ik. Bekijk eens hun website voor meer informatie. Ik denk dat Van Remmen niet de enige inovator is in ons mooie Olst-Wijhe en ik word graag als raadslid vaker uitgenodigd voor een bezoek aan een bedrijf in onze gemeente.

Op 29 september werd ik opgeschrikt door een bericht via social media. Er is een vrouw van 99 jaar beroofd met geweld in Wijhe. Ik ben echt sprakeloos. Wat een laffe daad. Dit gaat mij echt aan het hart. Hoe kunnen we dit voorkomen, vraag ik mij af. Hoewel de politie nog bezig is met het onderzoek, kunnen wij als inwoners extra letten op de ouderen onder ons? Vertellen jullie je (groot)ouders niet de deur zomaar te openen? En zet je je nummer onder een sneltoets? Wellicht camera’s plaatsen bij de voordeur van ouderen? Denk mee en deel dit met elkaar. Zulke berichten zijn schrijnend. En we zijn er voor elkaar, nietwaar?! Ik zie je reacties graag verschijnen!

Heel veel liefs,
Cynthia Roessink
c.roessink@raadolst-wijhe.nl

|Doorsturen

Uitgelicht


Columns

Algemeen

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Salland Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer