Gerard: “Bemoei je met je wijk, met je werk en de wereld, je hebt elkaar nodig"

Speeltuinvereniging Blekkerhoek in Raalte neemt afscheid van voorzitter Gerard Koolhof

“Wij zijn de tijden. En als visie, kunst en solidariteit niet meer van deze tijd zijn, dan wordt het tijd voor andere tijden”, aldus Herman Finkers.  Na veertig jaar voorzitterschap van de alom bekende speeltuinvereniging Blekkerhoek in Raalte geeft Gerard Koolhof zijn functie door. Lenka Pitrmanova (SP Raalte) en Melanie Visser (Salland Sound) zijn met hem in gesprek gegaan over zijn drijfveren en ervaring als voorzitter van een ooit door de buurtbewoners opgezette speeltuin.

Gerard vertelt hoe, op het initiatief van burgemeester Ganzenboom, in 1971 enkele buurtbewoners werden benaderd om de buurt te mobiliseren voor het inrichten van een speeltuin in de wijk en voor het oprichten van een vereniging. De toenmalige burgemeester wilde graag het plantsoen in de wijk Blekkerhoek behoeden voor spelende kinderen. Deze aanpak van de burgemeester was grandioos, hij maakte volledig gebruik van de kracht van de buurt en mede daardoor bestaat deze speeltuin al meer dan veertig jaar. Maar dat niet alleen, sinds 1976 is de Blekkerhoek een begrip, dankzij een inspirerende en krachtige bestuur onder leiding van Gerard Koolhof is de Blekkerhoek een plek waar kinderen veilig kunnen spelen en bewegen en voor volwassenen een plek waar ze hun zorgen kunnen vergeten.

Gerard is vastberaden, volhardend en gelooft in zijn idealen, weet mensen te verengingen, te inspireren, mobiliseren en verbinden. Hij is een doorzetter voor wie geen obstakel onoverkomelijk is. Over zijn bestuurlijke ervaring: “Je moet blijven doorgaan en geloven in je ideaal, ook als de omstandigheden niet rooskleurig zijn. Het blijven geloven in jouw droom is essentieel, dan is bijna alles te overwinnen. Ik heb hier wel wat stormen en tegenslagen meegemaakt, door niet op te geven bestaat de Blekkerhoek nog steeds, stevig verankerd in de samenleving. En natuurlijk, zonder al die mensen wie vrijwillig hun steentje komen bijdragen, zonder hen zal er ook geen Blekkerhoek zijn. We hebben elkaar nodig en dat vergeten mensen wel eens!”

Door jaren heen ziet Gerard hoe mensen steeds meer van elkaar vervreemden, steeds meer een eigen mentaliteit er op na houden. Het baart hem zorgen. Hij herinnert zich nog hoe hij met tien andere buurtbewoners na het werk de speeltoestellen gingen repareren en de dag eindigden met een biertje. “Tsja, we hadden het voor elkaar over, er was saamhorigheid, aldus Gerard. Blekkerhoek is niet zomaar een speeltuinvereniging. De Blekkerhoek laat zien dat saamhorigheid kan leiden tot een gezamenlijk goed. Je leert met vallen en opstaan dat saamhorigheid en soms ook strijd nodig zijn om vooruitgang te boeken.

Gerard zegt tegen de toekomstige bestuur en alle Raaltenaren: “Bemoei je met je wijk, met je werk en de wereld, je hebt elkaar nodig. Saamhorigheid is de kracht van onze samenleving. We zijn op de wereld voor elkaar.”

|Doorsturen

Gerwin Willemsen

2018-06-15 15:41:43

Wat een mooi stuk over de speeltuin en Gerard Koolhof. Geen woord is gelogen. Ik heb 10 jaar in bestuur gezeten en ben nog steeds als vrijwilliger verbonden. Die verbondenheid onder de (jonge) vrijwilligers is er nog steeds, net zoals dat potje bier.

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Salland Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer