Raalte in teken van Mormonen

Historische Vereniging Raalte houdt open dag

De Historische Vereniging Raalte e.o. houdt op zaterdag 24 februari weer een open dag in het Tivoli-gebouw van Landstede. Ditmaal draait alles om de historische informatie die beschikbaar is bij de Mormonen. Op het programma staat onder andere een presentatie over de gegevens van de Mormonen. Wat hebben ze verzameld; hoe krijgen anderen toegang tot hun gegevens en hoe vinden ze de weg in de overvloed aan informatie?

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (Engels: Church of Jesus Christ of Latter-day Saints) werd gesticht op 6 april 1830 in de Amerikaanse staat New York. De leden van de Kerk worden de Mormonen genoemd, hoewel ze officieel als heiligen der laatste dagen worden aangeduid. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen heeft een wereldwijde reputatie op het gebied van genealogisch onderzoek. Dit genealogisch onderzoek wordt voornamelijk verricht om religieuze redenen: de aldus opgespoorde voorouders kunnen postuum worden gedoopt.

In 1894 richtte de Kerk de Genealogical Society of Utah op, inmiddels FamilySearch genaamd, om genealogische gegevens te verzamelen, te bewaren en beschikbaar te stellen. Het is inmiddels de grootste genealogische organisatie ter wereld. Wereldwijd wordt er met ruim 10.000 nationale archieven, kerken en bibliotheken samengewerkt. Inmiddels is de gigantische hoeveelheid gegevens digitaal beschikbaar en via internet te raadplegen. Het gaat onder andere om digitale kopieën van akten van de burgerlijke stand, maar ook om gegevens uit oude doop- en trouwboeken van de kerken.

Naast deze presentatie is er uiteraard weer alle gelegenheid om op zoek te gaan in het uitgebreide informatiecentrum van de vereniging waar historische gegevens en foto's van Raalte en omgeving te vinden zijn. Bij de zoektocht wordt indien nodig een helpende hand geboden. Gezellig een praatje maken met andere bezoekers, onder het genot van een kopje koffie, is uiteraard ook mogelijk. De vereniging hoopt dat weer veel bezoekers hun oude fotomateriaal (foto's, dia's, negatieven, films of VHS banden) meenemen om ter plaatse te laten digitaliseren.

De open dag duurt van 10.00 tot 15.30 uur. De entree is gratis. Het Tivoli-gebouw van scholengemeenschap De Landstede is te vinden aan de Zwolsestraat 63 (tegenover het oude Tijenraan).

|Doorsturen

Uitgelicht


Columns

Algemeen

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Salland Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer