Op weg naar de stembus met ‘Jouw stem telt!’

Bibliotheek Salland brengt gemeenteraadsverkiezingen dichterbij

Bibliotheek Salland organiseert in maart twee informatieavonden over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in de gemeenten Raalte en Olst-Wijhe. Deelnemers volgen een leuk en laagdrempelig programma over de rol van de gemeenteraad en het kiezen van een politieke partij. De verkiezingsspecial ‘Jouw stem telt!’ is ontwikkeld door ProDemos, een organisatie die zich richt op politieke participatie door burgers. 

Niet iedereen volgt de lokale politiek op de voet, maar het is wel belangrijk dat er voor elke inwoner toegankelijke informatie is. Met de bijeenkomst wil de Bibliotheek meer mensen stimuleren om gebruik te maken van hun stemrecht. Tijdens de bijeenkomst leren de deelnemers waar de gemeenteraad over beslist en gaan ze aan de slag met lokale onderwerpen die voor hen van belang zijn.

"We informeren de bezoekers op een luchtige manier over de gemeenteraadsverkiezingen", laat de organisatie weten. "Zo leren de deelnemers het verschil tussen ‘feit en fabel’, spelen ze de politieke bingo en denken ze na over hun eigen standpunten tijdens ‘over de lijn’. Raadsleden van de lokale partijafdelingen gaan met de bezoekers in gesprek."

Iedereen heeft te maken met politiek. Veel burgers in Nederland zijn kritisch en betrokken. Maar, er zijn ook groepen burgers die geen vertrouwen hebben in de overheid en die niet geloven dat ze invloed kunnen uitoefenen. Met de informatiebijeenkomsten proberen de organisatoren juist die doelgroepen te bereiken. Met als doel dat ook zij het gevoel krijgen dat hun mening er mag zijn en dat je niet gestudeerd hoeft te hebben om betrokken te zijn bij onze democratische rechtsstaat.

De verkiezingsspecial Jouw stem telt! komt voort uit het programma ProDemos schuift aan. ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, het waterschap, de provincie, het land en Europa.

De informatiebijeenkomst in Raalte vindt plaats op dinsdag 6 maart. Een week later, op dinsdag 13 maart, is Olst aan de beurt. In beide gevallen is de plaatselijke bibliotheek het decor en duurt de avond van 20.00 tot 22.00 uur. Toegang is gratis. Aanmelden is niet verplicht, maar kan wel, via www.bibliotheeksalland.nl.

|Doorsturen

Raalte Natuurlijk

2018-02-14 12:43:12

Daar zijn we bij met Raalte Natuurlijk. We werken er heel graag mee de samenleving uit te leggen dat politiek niet iets zelfstandigs is. Politiek is niet meer (en niet minder) dan een georganiseerde manier om met z'n allen te overleggen wat we met onze eigen leefomgeving willen.

De samenleving vraagt zich steeds meer af of 'de politiek' dat eingelijk ook wel doet. Raalte Natuurlijk is in elk geval van plan wél samen met de inwoners van Raalte te kijken wat 'de gemeente' doet. 

Uitgelicht


Columns

Algemeen

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Salland Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer