Gerlant: Koffie bij de Boni

Koffie drinken in de supermarkt is de afgelopen jaren een gewoonte geworden. Een keer in de week ga in naar Heino, gooi ik een kar vol met boodschappen, drink een bak koffie in de koffiehoek en praat wat met de mensen die daar zitten. Het zijn veelal oudere mensen die met de rollator uit het om de hoek liggende verzorgingstehuis zijn komen schuifelen. We praten over alledaagse dingen, soms lees je er dan op deze plek over terug.

Het is de Week van de Ontmoeting en ook de gemeente Raalte doet mee. Burgemeester Dadema ging koffie drinken bij een oudere inwoner van Heino. 'Deze week is de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Ook in de gemeente Raalte wordt er aandacht geschonken aan dit thema onder de noemer ‘Week van de Ontmoeting’. Het kernteam Heino heeft ook dit jaar weer een gebakjesactie georganiseerd. Burgemeester Martijn Dadema had de eer om het spits af te bijten', werd er geschreven.

Het idee achter de gebakjesactie is eenvoudig: een inwoner gaat langs bij een andere inwoner die wel wat extra aandacht kan gebruiken. “Het resultaat van deze actie is van grote waarde”, zegt Silke Schuurman, opbouwwerker bij WijZ Welzijn en deelnemer aan het kernteam Heino.  "Meer dan 70 inwoners uit Heino en omstreken zijn op donderdag 4 en vrijdag 5 oktober op bezoek geweest bij iemand die wel wat extra aandacht kan gebruiken.”

Ik weet het, ik hoor het wekelijks doorklinken in de gesprekken die ik heb. Toch werd ik verrast door het besluit van het Boni-hoofdkantoor. Het koffieapparaat was weg. Het kwam ook niet meer terug. 'Te duur', was de verklaring.  De persoon die me dat meldde was het er niet mee eens. Het hoofd schudde heen en weer en de dringende oproep die ik kreeg was: 'Schrijf een klacht op de site van Boni Nederland, ze zijn daar de weg kwijt. Wij hier in Heino niet!'

Te duur... In de drie jaar dat ik nu de wekelijkse boodschappen doe heb ik de prijzen alleen maar zien stijgen. Vlees bijvoorbeeld kost bijna het dubbele. Een pakje spekreepjes was goed 80 cent, nu 1.60. Er gaat nu duidelijk minder in m’n kar voor hetzelfde geld. Het gekke is dat boeren er tot nu toe geen cent meer voor krijgen. Daar komt nu verandering in. Brussel heeft maandag een wet aangenomen die er voor moet zorgen dat boeren beter en eerlijker betaald krijgen. Supermarkten komen daar deze week tegen in geweer en schrijven een brief aan de minister. Zij vinden het niet eerlijk en zijn bang dat ze straks niet meer vanzelfsprekend kunnen bepalen wat hun marge/winst is. Het lijkt erop dat het management bij Boni direct al is begonnen met bezuinigen, ging er door me heen.

De Week van de Ontmoeting, betere naam zou zijn de Week tegen de Eenzaamheid en er is veel verborgen eenzaamheid leerde ik de afgelopen jaren in die gesprekken. Veel trots ook. Kinderen en kinderen die ‘het zo goed doen’ maar ook dat ze zo druk zijn. Met werk, met school, met sport en dat ze zo weinig komen. Vaak hoor ik er de niet uitgesproken klacht in door. Dat ze zo alleen zijn en dan blijf ik nog even zitten met mijn bakkieleut en klets nog even wat.

Te duur. Een manager ver weg beslist dus wat goed voor opa en oma in Heino is en het plaatselijke personeel is het daar niet mee eens. Het blijft door mijn hoofd spoken totdat ik in het persbericht zie staan dat het gebak wordt gesponsord door die andere supermarkt in het dorp. “De gebakjesactie is mogelijk gemaakt door het kernteam Heino in samenwerking met Albert Heijn van der Worp”.

Het heeft dus niks met die wetgeving te maken. Het heeft dus alles met menselijkheid te maken. Tenminste? “Onze organisatie is kostenbewust ingericht. Daarom hebben wij de voorkeur om uw reactie per mail te ontvangen", begint het klachtenformulier. Wat denken jullie nu zelf? Negentigjarigen die gaan mailen? Jullie zijn nu aan zet! En jij ook burgemeester! Stuur je klacht in via deze link.

Gerlant@regiobode.nl 

|Doorsturen

lampi

2018-10-07 22:20:43

is te duur? is 20 cent voor een kopje koffie vragen dan geen optie? verdienen ze er waarschijnlijk ook nog op.

Giny

2018-10-09 08:24:31

Check, ingevuld!

Piet

2018-10-09 10:05:13

Ik denk niet dat om de kosten van de koffie gaat. Maar om het ruimtebeslag en de schoonmaak (je moet het wel constant netjes houden).

albert

2018-10-09 16:18:14

Ja, die oudjes knoeien nogal!
Even serieus, de koffie is toch bedoeld om klanten de winkel in te lokken? Dan zouden de kosten die Piet noemt investerings kosten moeten zijn.
Gelukkig kan iedereen nog bij Kim terecht.

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Salland Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer