Supermarktbezoekers Olst kunnen statiegeld doneren aan goed doel

De flessenautomaat van de Plus supermarkt in Olst heeft een knop om het statiegeld te doneren aan een goed doel. Komende maanden (tot en met 4 februari 2019) gaat dit gedoneerde geld naar het Soepcafé van Olst.

Iedere laatste zaterdag van de maand haalt een groep vrijwilligers dozen vol groente en zuivel op bij de Plus. Deze groente is over datum en zou weggegooid worden. Maar de vrijwilligers gebruiken de groente en zuivel om er een heerlijke maaltijd van te maken van soep, brood, salade en nagerecht. Elk Soepcafé komen er gemiddeld 60 mensen van alle leeftijden af op de lekkere maaltijd en de gezelligheid.

Dat het idee van een Soepcafé niet alleen in Olst goed ontvangen wordt, mag blijken uit het krantenartikel in dagblad Trouw van donderdag 11 oktober. In de bijlage over de Duurzame Top 100 wordt het Olster Soepcafé genoemd als een ‘duurzame ruggegraat van de samenleving’ en vertelt Ruurdtje van den Berg (medeoprichtster van het Soepcafé in Olst) in een bladzij groot artikel over het Olster Soepcafé.

Navolging
Het idee krijgt ook navolging in andere plaatsen. Zo is een half jaar geleden in Diepenveen ook een Soepcafé gestart en recentelijk namen mensen uit Assen contact op voor advies bij de opstart in hun eigen woonplaats.

Het Soepcafé is een initiatief van Olst in Transitie in samenwerking met Het Noaberhuus en de Plus. De maaltijd wordt aangeboden tegen een vrijwillige bijdrage, zodat ook mensen met een kleinere beurs kunnen komen. “Ondanks dat we de overgebleven groente en de zuivel gratis krijgen, maken we wel onkosten”, vertelt mede-oprichtster Anne Bourgonje.

“We moeten huur betalen voor de zaal en we hebben ook nog meer spullen nodig, zoals stoelen, soepkommen, borden en promotie-materiaal. We zijn er dus heel blij mee dat de Plus ons heeft uitgekozen als goede doel voor de statiegelddonaties. Zo kunnen we nog meer voedsel redden van de vuilnisbak!”

Meer informatie is te vinden op www.olstintransitie.nl en op de Facebookpagina OlstInTransitie.

|Doorsturen

Uitgelicht


Columns

Algemeen

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Salland Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer