PVDA Overijssel: Waardedaling huizen onacceptabel

Het is ‘absoluut onacceptabel’ dat honderden huizen fors in waarde dalen zodra Lelystad Airport opengaat. Dat vindt Hans Nooter van de PvdA Overijssel. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat huiseigenaren in Kampen, Zwolle en Mastenbroek te maken krijgen met waardedalingen tot ruim vijf procent zodra de laagvliegroutes over de Kop van Overijssel in gebruik worden genomen.

“Honderden mensen in met name Zwolle en Kampen krijgen straks niet alleen te maken met geluidsoverlast, ze krijgen ook nog een financiële klap na – enkel en alleen omdat een groot bedrijf als Schiphol uit z’n voegen barst. Dit is waanzin. Het toont opnieuw de dwaasheid aan van het haastig en ten koste van alles willen openen van Lelystad Airport.”

Volgens de onderzoekers valt het effect op de waarde van de woningen wel mee. “Daar zijn wij het volstrekt niet mee eens,” zegt Nooter. “Voor de mensen onder die aanvliegroutes is het de zoveelste dreun. Ze zijn niet gehoord, niet serieus genomen, krijgen te maken met herrie in de lucht en nu worden ze ook nog eens in de portemonnee geraakt. Het gaat van kwaad tot erger. Wanneer komen we tot de slotsom dat echt eerst het luchtruim opnieuw ingedeeld moet worden vóórdat er überhaupt sprake kan zijn van vliegen op Lelystad? Wie gaat al deze mensen compenseren voor de waarde die hun huis verliest? Daarop willen wij zo snel mogelijk klinkklare antwoorden.”
In december 2017 spraken provinciale staten van Overijssel unaniem uit dat eerst een herindeling van het luchtruim moest plaatsvinden voordat er extra vliegbewegingen plaatsvinden van en naar Lelystad Airport

|Doorsturen

Dick Mars

2018-09-24 14:47:18

Ik ben het volstrekt niet met de PvdA eens.

TOT 5 % is in mijn ogen inderdaad minimaal, en het is helemaal niet gezegd dat dit ook inderdaad zo blijkt te zijn.

En hoe staat die eventuele waardealing dan ten opzichte van de "normale" waardecyclus van huizen in de markt ?

En hoe wil je dan met die compensatie omgaan wanneer na een paar jaar het luchtruim opnieuw ingedeeld wordt en de laagvliegroute's  min of meer "opgeheven "kunnen worden ?

Op zijn minst een wat voorbarige en "schreeuwerige"reactie van meneer Nooter/ de PvdA

lampi

2018-09-24 19:13:19

@Dick Mars,

kent u het gezegde: niets zo permanent als een tijdelijke oplossing?

op basis daarvan denk ik dat meneer Nooter/pvda en andere partijen er goed aan doen om iedereen wakker te houden zodat als straks het luchtruim herverdeeld word de laagvliegroutes ook echt weer verdwijnen.

ook vraag ik me af ten op zichte van welke woningwaarde berekenen ze die 5%. ik denk namelijk dat sinds de routes min of meer bekend zijn de waarde in een veel groter gebied al is gedaald. met het bekend maken van dit onderzoek zal dit nog versterken.

daarnaast heb ik grote twijfels over de uitkomst van het onderzoek (de belevingsvlucht) die als basis voor dit onderzoek zijn gebruikt. ik heb het vliegtuig hier toen over zien vliegen en had direct de indruk dat we daarmee genept werden, vond het namelijk wel vreemd dat dat vliegtuig minder lawaai produceerde dan vliegtuigen boven kampereiland richting schiphol die 2X zo hoog vliegen.

dus een onderzoek waarbij ik grote twijfels heb over A: die 5% en B: het genoemde gebied omdat het naar mijn mening op basis van pro leliestad gestuurde onderzoeken is uitgevoerd en daarmee tot een pro leliestad gestuurd onderzoek is geworden.

Jeroen

2018-09-25 08:08:10

Dit hebben we allemaal te danken aan Sharon Dijksma en van welke partij was die? Juist ja, de PvdA. Hou dus alsjeblieft op met deze pr praat PvdA Overijssel.

Henk

2018-09-25 09:40:17

Nee, dit hebben we allemaal te danken aan iedereen die voor een appel en en ei naar zuid europa en turkije vliegt. Niet meer en niet minder. Maar daar gaat dit artikel natuurlijk weer niet over..
Ik denk trouwens dat je die eigenaren niet zal horen als later Lelystad bijvoorbeeld weer gesloten zou worden..

Hn

2018-09-25 15:01:46

Gaan Nooter en consorten ook actie voeren tegen de oorzaken waardoor de huizenprijzen stijgen? Of is dit een kwestie van links lullen en rechts vullen....

Uw reactie