Poll: Landelijke invloed op gemeenteraadsverkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen naderen en iedere partij is druk om zichzelf te promoten. De ene partij heeft hier echter wat meer budget voor dan de ander. Landelijke partijen, zoals CDA en VVD, zetten zich in om kiezers ook voor hun lokale partij te laten stemmen. Dat kan voor scheve verhoudingen zorgen. Vaak hebben landelijke partijen veel meer budget dan een lokale partij die is gevestigd in één gemeente.

Zo promootte landelijk CDA-leider Sybrand Buma zijn lokale partij uit Tubbergen in een tv-commercial. Iets wat een lokale partij financieel nooit zal lukken. Daarnaast was SGP-leider Kees van der Staaij in Amsterdam, omdat zijn partij voor het eerst deelnam aan de verkiezingen daar. Eerlijk? Wij zijn benieuwd naar uw mening hierover!

 Sleepwet
Afgelopen week werd u gevraagd wat u ging stemmen tijdens het aankomende raadgevende referendum. Op 21 maart kunt u uw mening geven over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Meer dan 407.000 mensen hadden de petitie getekend voor een referendum. Uit de poll blijkt dat 44% van de stemmers voor deze wet is en 37% tegen. Ook gaf een klein deel aan het nog niet te weten of uberhaupt niet te gaan stemmen op het referendum.

|Doorsturen

Anton Bosch

2018-03-14 14:16:11

In het artikel "landelijke invloed op gemeenteraadsverkiezingen" wordt de suggestie gewekt, dat lokale landelijke partijen meer budget zouden hebben dan een lokale partij. De campagne van de VVD Olst-Wijhe wordt betaald uit de financiële bijdragen van de lokale leden; de lokale afdeling wordt niet gesponsord door de landelijke partij. Evenmin worden in te nemen standpunten of besluiten op gelegd door "den Haag', zoals wel eens wordt beweerd. De lokale VVD Olst-Wijhe, onderdeel van Netwerk Salland, bestuurt op basis van liberale uitgangspunten en houdt zelf haar financiële broek op!

Bert Terlouw

2018-03-15 21:14:30

Eens met Anton !!. Het zou zelfs zomaar eens kunnen dat juist de lokale partijen meer campagnegeld genereren dan partijen die landelijk zijn verenigd. Net als de VVD Olst-Wijhe laten lokale D66ers zich geen standpunten opleggen door de landelijke D66 vereniging of door kamerleden Den Haag. Daar gaan we namelijk helemaal zelf over. Wel is het handig partijgenoten in Provinciale Staten en Tweede Kamer te kennen. Handig om ook voor lokale-gemeentelijke thema’s te lobbyen. Dat doen we dan ook soms namens fracties van lokale politieke partijen. Zo Heeft D66 Raalte de N35 Lobby naar het Rijk mede namens (GB) Gemeentebelangen Raalte gedaan en blijven dat doen. GB zit (zat ;)) in het college en heeft geen zusterfractie in de staten en kamer, D66 zit in de oppositie en heeft dat wel.

Dat landelijke kopstukken de lokale kopstukken in de campagne steunen en andersom is natuurlijk heel logisch.

Zo kan het dus ook, ondanks de ‘ vooringenomen’ berichtgeving van dit Salland Centraal artikel.

lokaal is lokaal en landelijk is landelijk.

Vriendelijke groet,

Bert Terlouw Lijstrekker D66 Raalte   

Bert Terlouw

2018-03-15 21:25:59

Excuus voor de spellingsfoutjes. Wel irritant dat de automatische spellingscontrole op deze site het soms lastig maakt een foutloze tekst te typen. Het is dan door de schrijver ook niet meer achteraf te corrigeren. Lastig. 

Uw reactie