Poll: Aantal wethouders per gemeente

Zo’n vier maanden na de gemeenteraadsverkiezingen hebben de meeste gemeentes de coalities wel gevormd. De wethouders voor de komende raadsperiode zijn afkomstig van de coalitiepartijen. In Raalte is dit keer gekozen voor vijf wethouders, een feit dat hier en daar de wenkbrauwen doet fronzen.

Met vijf wethouders heeft Raalte er evenveel als bijvoorbeeld de gemeente Rotterdam in de vorige raadsperiode. En dat terwijl het inwoneraantal in de havenstad ongeveer zeventien keer zo hoog is. Een voorbeeld in de buurt is Deventer, dat het de afgelopen vier jaar af kon met drie wethouders. Aan de andere kant zou je kunnen stellen dat met meer wethouders de taken beter verdeeld kunnen worden en de kwaliteit van het geleverde werk hoger is. Zo is Jan Schokker, fractievoorzitter van Gemeentebelangen, van mening dat het relatief hoge aantal wethouders aansluit bij het hoge ambitieniveau van Raalte.

Overigens is het maximumaantal fte’s aan wethouderuren al wel gekoppeld aan het aan het inwoneraantal. Raalte mag maximaal 5,5 fte’s aan wethouders inzetten. Met het nieuwe college komt dat aantal op 4,1. Maar moet dat verder gaan? Zou een gemeente met 37.000 inwoners, zoals Raalte, het moeten kunnen redden met drie of vier wethouders? Oftewel, moet het aantal wethouders per gemeente volledig afhankelijk zijn van het inwoneraantal?

Droogte
Afgelopen week ging de nieuwspoll over de aanhoudende droogte. We vroegen of jullie zuiniger omgaan met het water, nu er al weken lang geen druppel regen is gevallen. Ruim tweederde antwoorde bevestigend en geeft dus gehoor aan de wens van de waterbedrijven.

|Doorsturen

Gertie

2018-07-10 19:45:01

als die extra wethouder verklaard wordt door het hoge ambitieniveau ben ik erg benieuwd op welke punten Raalte ambtitieuzer is dan gemeentes van vergelijkbare omvang en minder wethouders. Zou het niet gewoon een kwestie zijn van 2+2 zittende wethouders en toen moest de VVD ook nog iets krijgen? Zeg dat dan gewoon.

Marjan Potze

2018-07-11 16:26:19

Helemaal mee eens @Gertie!

Hn

2018-07-11 16:55:08

Je kunt ook zeggen dat GB en CDA niet willen inleveren. 

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit