Zondagse gedachte: Wonderlijke ontdekking

In mijn kinderjaren was Ameland het vertrouwde decor voor onze zomervakanties. Zee, strand, bos en vuurtoren waren ons tweede thuis. Ieder jaar troffen mijn zusje en ik dezelfde vriendjes en vriendinnetjes op de camping onder het licht van de vuurtoren.

Toen we na een fantastische zomervakantie weer thuis kwamen in Leeuwarden, was er dat gevoel van heimwee dat ons als kinderen onder de huid was gekropen. Het ontstemde en hield wel een paar dagen aan. Ik weet nog heel goed dat mijn vader ons dan wees op de zak met schelpen die we stug ieder jaar als herinnering meebrachten naar huis. Vaak vonden we op het strand van de Noordzee de kegelvormige schelp waarin een wulk, een roverachtige slak, had gewoond. Hij liet ons de schelp tegen ons oor houden en als kind ervaarde ik de eerste keer een wonder. Ik hoorde de branding van de zee en met mijn ogen gesloten, waande ik mij weer op het strand.

Deze wonderlijke ontdekking is mij altijd bijgebleven. En het doet me denken aan de manier waarop wij onze oren te luister mogen leggen bij de Bijbelse verhalen. In het Evangelie van Mattheus neemt Jezus zijn leerlingen mee op de berg. Als een tweede Mozes ontvouwt hij de leer van de zaligsprekingen. Na Zijn doop en de verzoekingen in de woestijn, lijkt dit zijn inauguratierede. De menigte bevindt zich ondertussen aan de voet van de berg. In de woorden die Jezus spreekt, gaat het niet om de waan van de dag. Bij Jezus gaat het niet om op sentiment gebaseerde meningsvorming, maar om waarheidsvinding in het licht van het Koninkrijk. Hij overstijgt dit alles en legt het oor van de leerlingen te luister bij Zijn boodschap namens de Vader. Net als wanneer we de schelp tegen ons oor houden, opent zich in Christus Naam de wereld van het omgekeerde. Waar alle pijn, verdriet en angst ten goede gekeerd zullen worden. Waar de eerste de laatste zal zijn en andersom. Waar het geweten spreekt en het goede en liefdevolle kiest. Waar wij elkaars naasten zijn, zonder begrenzing en machtsvertoon.

Afgelopen woensdag is de Veertigdagentijd begonnen en vandaag is de eerste zondag. Laten wij deze periode voor Pasen met Hem mee de berg op gaan en ons oor te luisteren leggen. Dan zal er een wereld voor ons opengaan waar het nu nog onmogelijke mogelijk wordt. Van dat wonder te weten maakt nu al een groot verschil!

Ds. Liesbeth Jansen-Gort
Nijverdal

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit