Zondagse gedachte: TomTom en Bijbel?

Het is nog niet zo lang geleden dat je bij ANWB in rijen moest wachten, omdat iedereen routekaarten en andere zaken moest hebben voor de vakantie. Tegenwoordig koop of reserveer je via internet. En de route uitstippelen? Dat laat je over aan google maps of de Tomtom. Altijd handig, denken we dan! 

Maar na de zomervakantie hoor ik nogal eens gemopper op de Tomtom. Deze had je niet helemaal gebracht waar je wilde. Of het ging via een omweg, of een nieuwe weg was niet geregistreerd! Kortom je moest ook zelf nadenken en op borden letten.

Nou mag ik zelf graag, voor we op reis gaan, een routekaart ter hand nemen. Mijn echtgenoot daarentegen stapt gewoon in de auto en gaat rijden. Zonder veel uitleg snap je dat in het tijdperk voor de Tomtom het bij ons nogal eens leidde tot gemopper. Tegenwoordig laat mijn echtgenoot zich leiden door de Tomtom, kijkt nooit op een kaart en meestal brengt de Tomtom ons waar we willen zijn. Behalve die enkele keren……… maar gelukkig heb ik dan nog de routekaarten en komen we op plaats van bestemming. En vooral belangrijk, zonder veel gemopper!

Dus de Tomtom mee op reis is niet zo gek. Maar er is nog iets anders dat ik ook altijd mee neem. Iets dat ik iedereen kan aanraden. Zelf vind ik dat het vergelijking vertoont met de Tomtom en dat is…… de Bijbel. Net als de Tomtom kent de Bijbel ook vele uitvoeringen. Van Statenvertaling tot Bijbel in Gewone Taal of Kinderbijbel.

Zoals de Tomtom richting geeft van A naar B, zo kan de Bijbel richting geven aan ons leven. En net als bij de Tomtom, die ook niet altijd rechtstreeks van A naar B gaat, zo kent de Bijbel ook bergen, dalen, hobbels en afslagen die we liever niet nemen of willen weten. Net als bij de Tomtom vraagt de Bijbel ook dat je zelf blijft nadenken. Dat niet alles vanzelfsprekend is en het vaak anders is of gaat dan je denkt of wilt. Maar juist door erin te lezen, erover in gesprek te gaan, er zelf over na te denken kan het wel richting geven aan je leven. Ik kan je aanraden om naast de Tomtom ook de Bijbel mee te nemen…….. en wie weet heb je nog tijd over in je vakantie om er in te lezen!

Ds. Martje Veenstra-Oving, Wijhe

|Doorsturen

Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit