Zondagse gedachte: Goede voornemens

Het nieuwe jaar is begonnen. Traditiegetrouw met vuurwerk, oliebollen en de beste wensen. Maar misschien ook met een andere traditie, namelijk de goede voornemens. Ook daar zijn klassiekers bij zoals meer bewegen, minder snoepen, stoppen met roken, afvallen, minder alcohol drinken en meer tijd voor dierbaren. 1 januari lijkt een mooie datum om daar mee te beginnen. Een nieuw begin zeg maar.

We nemen ons van alles voor en zijn ook vast van plan om het vol te houden, maar de praktijk leert dat dat niet altijd meevalt. We beginnen met goede moed, fanatiek misschien zelfs wel, maar dat ook volhouden is en heel ander verhaal. Na verloop van tijd blijkt ieder jaar weer dat een (groot) deel van de goede voornemens niet gehaald zijn. Veel mensen vallen toch weer in hun oude gewoontes terug. Waarom doen we het dan toch weer, goede voornemens maken? En heeft het dan eigenlijk wel zin om er aan te beginnen? Is dit misschien ook een traditie die we maar beter achter ons kunnen laten?

Dat zou toch jammer zijn. Niet omdat het een traditie is (soms heeft zelfs een lange traditie nu eenmaal gewoon z’n beste tijd gehad…) maar omdat er volgens mij toch veel voor te zeggen valt om het wel te doen, die goed voornemens maken. Een vast moment in het jaar om eens bewust stil te staan bij je levensstijl en te weten dat je niet de enige bent, dat is mooi, toch? Je afvragen waar je voor leeft, hoe je dat doet, hoe tevreden je bent met je leven, wat goed en minder goed is, wat je graag anders zou willen en hoe dat dan zou kunnen. Wat doet er nu echt toe in je leven, wat is echt belangrijk en ligt daar ook je focus? En je dan voornemen om het anders, beter te gaan doen.

Het hoeft niet zo groots en ingrijpend te zijn, je hoeft niet gelijk je hele leven om te gooien. Maar gewoon, één goed voornemen en het gewoon proberen. Als een uiting van hoop en vertrouwen. Dat het anders, beter kan en dat wij daar zelf aan mee kunnen helpen. Dat iedere grote verandering klein begint. Dat wij vooruit durven kijken, met vertrouwen het nieuwe jaar in gaan, de toekomst tegemoet. Dat dit ene kleine voornemen misschien zelfs wel het begin kan zijn van een mooiere en betere wereld. Dat we daar gewoon toch in durven geloven.

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit