Zondagse gedachte: Goed(e) Boosheid

Vandaag is het beestenweer. Het waait, de bladeren vliegen in het rond, takken vallen naar beneden en af en toe valt er flink water uit de hemel. Het lijkt alsof de natuur kwaad is, even schoon schip moet maken. Ik kan me wel herkennen in dat gevoel. Soms snap je niet wat er in mensen gevaren is, dan borrelt er heel wat van binnen.

ben je boos?
U kent het versje wel. Pluk een roos…In het gesprek met bewoners ging het over die gevoelens. Hoe vaak ben je boos! Nou eigenlijk niet zo vaak was het antwoord. Ja vroeger kon je je nog wel eens ergeren aan de kinderen omdat je het druk had. Anderen gaven aan vroeger een pittig kind te zijn geweest, tja dan gebeurt er wel eens wat. Men was het er over eens dat je je niet de kaas van het brood moet laten eten. En nu? nu je ouder geworden bent? Ach wat heeft het voor zin…

Mag het
Maar wat is boos eigenlijk precies. We zien ons niet stampend in de kamer staan, of met deuren gooien. Wel zien we ons terug trekken, opgesloten raken, soms eenzaam worden. De heftige gevoelen van paars aanlopen groen van nijd zien, ach die zijn niet goed. Maar de lichte boosheid, de kleine irritatie die toch weer snel overgaat, die kennen we wel, net als de verontwaardiging, het onbegrip, de machteloosheid. Wanneer we de gebeurtenissen uit de wereld horen dan voelen we dat. Een mens die om onbegrijpelijke redenen zomaar mensen dood en zovelen gewond achterlaat, we begrijpen er niets van. Daar mogen we verdrietig verontwaardigd over zijn, al voelen we natuurlijk de machteloosheid het sterkst. We kunnen er immers niets mee.

Het is weer goed
Wijze woorden werden er gesproken: wat heeft het voor zin om boos te worden. Je verandert er toch niets mee. Nee heftig boos zijn lost niets op. En natuurlijk word je wel eens kwaad maar dan trek je je terug, houd je stil. Maar op het goede moment moet je het wel uitpraten! Konden we dat maar, dan zou de wereldvrede binnen handbereik zijn..
We zien en ervaren allemaal dat er veel in het leven gebeurt waar je machteloos en moedeloos van wordt. Trekken we ons terug, zetten we ons af, of proberen we te delen en zo anders naar het leven te kijken. Wijze woorden waar wij ons aan op kunnen trekken:
De wereld is als een spiegel: kijk er boos in en zij kijkt boos terug, glimlach en zij glimlacht ook.

Godelieve Pieper
Geestelijk Verzorger De Hartkamp

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit