Zondagse gedachte: Aangeraakt worden

Een klein hoopje mens lag daar in bed. Om hem heen een kussen die hem als een warme arm omgaf. Het was te zien dat de warmte van dat kussen nodig was om hem geborgenheid te geven. De aanblik van een mens die sterven gaat vraagt om een warme hand en een liefdevolle aai.

Kinderen spelen tikkertje. Snel aanraken dan weer gauw weg rennen. Pubers geven je een por tussen de ribben en je weet dat die soms wat hardhandige manier van aanraken bedoeld is om op een eigen manier aandacht te vragen. Als je verliefd bent is het fijn om het te mogen voelen. Mensen die alleen zijn komen te staan weten wat ze missen: juist die arm om je heen, het menselijke contact, een verhaal kunnen delen. We merken dat we allemaal aandacht nodig hebben om ons echt mens te kunnen voelen.

In deze tijd waarin gemeenschapszin afbrokkelt hebben we het zo nodig om als mens gezien te blijven worden. Niet alleen als een zielig hoopje mens die aandacht nodig heeft, maar juist die mensen die goed zorgen voor de buitenkant; goed verzorgd, een vrolijk gezicht en als iemand vraagt hoe het met je is, zeg je toch al gauw dat het goed gaat. Hoeveel aandacht en zorg heeft de binnenkant van een mens nodig. Wie ziet de innerlijke wonden die mensen met zich meedragen? Leeft het besef dat zovelen opgesloten komen te zitten in hun eigen beladenheid van hart, omdat het verhaal niet meer gedeeld wordt, omdat je toch altijd maar door moet, omdat er haast en drukte is, geen plaats meer om even stil te staan bij wat er ook allemaal nog speelt. De deur naar de ander is gesloten.

Op den duur weten we niet meer hoe we de ander nog kunnen bereiken. De afstand wordt steeds groter, de eenzaamheid ook. Je voelt je melaats, geisoleerd van anderen.

Ook die zieke heeft het nodig om aangeraakt te worden, dwars door alle opgetrokken schermen heen. Die mens heeft het nodig om te mogen voelen dat hij er mag zijn, mag medemenselijkheid voelen. En het mooie is dat met die aanraking het wonder kan gebeuren dat een mens opnieuw open kan gaan, bevrijd wordt uit het isolement en de eenzaamheid en zich opgenomen voelen in de verbondenheid met vele zoekende mensen.

Genezing krijgt kans wanneer mensen de liefde ervaren waarin ze zijn opgenomen. De liefde waarin we allemaal mensen mogen zijn en we ervaren dat wij elkaar dragen door moeilijke tijden en helend met elkaar omgaan.

Godelieve Pieper
Geestelijk Verzorger
De Hartkamp

|Doorsturen

Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit