Schoolleiders voeren in actie in centrum Raalte

Werknemers van Mijnplein, het overkoepelende bestuur van 22 basisscholen in Salland, voerde dinsdag actie in Raalte. Het personeel verwerkte geen mail en nam de telefoon niet op. Het doel was om aandacht en erkenning te vragen voor hun positie in het onderwijs.

In Raalte deelden de schoolleiders en adjuncten flyers uit en gingen het gesprek aan met de mensen. "De politiek lijkt het belang van een goede schoolleiding niet echt in te zien en de schoolleiders niet te waarderen, terwijl uit diverse onderzoeken blijkt dat goede schoolleiders goede scholen hebben. De kwaliteit van een schoolleider doet er dus echt toe", laat een woordvoerder weten. 

Erkenning en waardering voor (adjunct)-directeuren blijft achter, vinden de AVS (Algemene Vereniging voor Schoolleiders) en de directeuren van Mijnplein. Uit een recente peiling van de AVS en uit andere onderzoeken blijkt dat er in het primair onderwijs, naast het lerarentekort, ook een schoolleiderstekort dreigt. Een goede salariëring kan volgens hen helpen de belangstelling voor en de aantrekkelijkheid van het schoolleiderschap te vergroten.

In de huidige cao-afspraken voor het primair onderwijs is niet voor alle functies één lijn getrokken. Alleen de lerarensalarissen zijn verhoogd. De schoolleiders en het AVS willen ook voor het Onderwijs Ondersteunend Personeel (OOP) een eerlijk salaris. "Daarnaast kan het niet zo zijn dat een leidinggevende minder verdient dan een leerkracht, terwijl zijn of haar verantwoordelijkheid groter is. Dat is nu in een aantal situaties wel het geval!"

Naast een eerlijker salaris willen de schoolleiders ook voldoende ondersteunende functies in de school, zoals een conciërge of een administratief medewerker. Hierdoor komt er voor de schoolleider tijd vrij om te kunnen besteden aan schoolontwikkeling, passend onderwijs, personeelsbeleid, financiën, omgaan met ouders en andere relaties en het opstellen van strategisch beleid.

|Doorsturen

Uitgelicht


Columns

Algemeen

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Salland Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer