Rick: Vloggers

Toen ik laatst langs een huis fietste, zag ik drie kinderen voor een televisie staan. Ze keken naar Peppa Big. Ik wist gewoon niet wat ik zag. Drie kinderen. Zonder iPad, zonder laptop, zonder PlayStation. Ze keken televisie.

Zo heb ik mijn kinderen ook opgevoed. Als je zondag wakker wordt, mag je beneden lekker televisie kijken. Dat deed ik vroeger zelf ook. Telekids, Boes Boes, Ferdi de Mier. Maar als ik nu op zondagochtend beneden kom, staat de tv uit. Mijn dochter kijkt filmpjes van twee meisjes die fluffy slijm maken en mijn zoon kijkt naar iemand die computerspelletjes doet.

Vloggers zijn de nieuwe helden. Vraag honderd kinderen wat ze later willen worden en je krijgt honderd keer hetzelfde antwoord: Youtuber. Volwassenen snappen daar niets van. Ik heb wel eens met mijn kinderen meegekeken naar die filmpjes, maar het gaat nergens over. Nee, dan Boes Boes. Die kon tenminste een fietsband repareren.

Experts zeggen dat het juist dat gewone, dat alledaagse is wat kinderen zo aantrekt. Een computerspelletje spelen, fluffy slijm maken op de tegelvloer. Een vlog geeft een inkijkje in het dagelijks leven van leeftijdsgenootjes. Wat doen ze? Welke kleren dragen ze? Wat vinden ze cool? En als je het zo bekijkt, heb ik vroeger nogal mijn tijd zitten te verdoen met die stomme tekenfilms.

Het gevolg is natuurlijk wel dat traditionele televisie hetzelfde lot beschoren is als de papieren telefoongids. En ik vrees dat zelfs Peppa Big daar niets aan kan veranderen.

|Doorsturen

Henk

2018-01-18 15:30:49

Kan het niet laten om even op het stukje tv in te gaan, wel of the topic.. maar goed.
Wel, dat de commerciele traditionele tv gaat verdwijnen kan ik enkel toejuichen. Los van de publieke omroep (die moet blijven!) is het toch schaamteloze pulp die ons door de commercie voorgeschoteld wordt. Volgens mij hebben ze maar 100 films en series en die worden tot het schaamteloze (mooi woord) herhaald. Het is ook niet zo gek als je bedenkt dat de advertentie inkomsten nu uitgesmeerd moeten worden over alle rtl's en anderen. Tuurlijk zijn er wel enkele goede programma's, maar het zijn er zo w e i n i g..
WAT BEN IK BLIJ MET NETFLIX! En natuurlijk de publieke omroep uit Nederland Belgie en Engeland. Een zegen.

Uw reactie