En wat hebben we daar als Raalte aan, zult u zeggen

Peter Moorman: Europa

Deze dagen ben ik in Brussel. Het is de Europese week van regio’s en steden. Uit alle delen van Europa komen bestuurders, ambtenaren en andere belangstellenden bij elkaar om samen met deskundigen goede praktijken en kennis uit te wisselen op het gebied van regionale en stedelijke ontwikkeling. Het is tevens een plek om invloed uit te oefenen op het besluitvormingsproces binnen de Europese Unie. Regio's en steden zijn betrokken bij een groot deel van het EU-beleid. Zij zijn verantwoordelijk voor een derde van de openbare uitgaven (2100 miljard euro per jaar) en twee derde van de openbare investeringen (circa 200 miljard).

En wat hebben we daar als Raalte aan, zult u zeggen. Om even een voorbeeld te geven. U heeft ongetwijfeld afgelopen week op deze site gelezen dat twee LEADER-projecten zijn goedgekeurd in Salland. De projecten ‘Intensieve boerderijeducatie’ en ‘Ontmoeten, spelen, ondernemen’ dragen bij aan een sterk en vitaal Platteland in Salland. De helft van de subsidie voor deze projecten komt uit “Brussel”. Het is dus van belang om onze stem te laten horen en te weten wat er in Brussel speelt.

Daarnaast is het van belang om te weten wat er in de pen zit van de wetgeving die uit Brussel komt. Soms is er Europees beleid dat nauwelijks lokale raakvlakken lijkt te hebben. Zoals regelgeving rondom overheidsinkoop en begrotingsbeleid of de manier waarop winkeliers met plastic zakje moeten omgaan. Daar wil je als gemeente toch op kunnen inspelen en invloed op hebben. Dat moet je als gemeente niet alleen doen. Daarom is het een goede zaak dat de regio Zwolle hier goed is vertegenwoordigd. Samen sta je sterk.

Ik wil wel een kanttekening plaatsen. Mensen die denken dat alle macht naar Brussel gaat kan ik geruststellen. Gemiddeld 20 procent van onze regelgeving is ingegeven door Europa. Er is dus nog steeds een enorm groot stuk, dat we als Nederlandse overheid en gemeenten zelf bepalen. En dat is prima, want daarvoor hebben we ook gekozen.

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit