Pensionado: Waar zullen we eens over praten?

Onlangs zat ik in een wachtkamer bij de huisartsenpraktijk. Het was muisstil in de wachtkamer. De mensen staarden voor zich uit, lazen in een tijdschrift of keken op hun telefoon. Elke nieuwkomer werd verwelkomd met “goedemorgen” en daarna werd het weer stil.

Opeens was zij daar, de vrouw met een vrolijke uitstraling en een open gelaat. Zij verbrak de stilte door de volgende zin uit te spreken: Waar zullen we het eens over hebben? De mensen keken verstoord op, maar gingen er toch op in. Het medische verhaal werd meteen verboden.

Allereerst werd besproken, dat iedereen zo met zichzelf bezig is. Dat je eigenlijk geen gesprek meer kunt voeren met elkaar. De telefoon gaat altijd voor. Daar staan de contacten in. Zo weet je, zonder iemand te spreken, alles van elkaar. Op een gegeven moment kreeg het gesprek een andere wending. Dat je eigenlijk eerder met iemand in contact komt, als je alleen bent. Alleen reizen is helemaal niet zo erg, je komt altijd wel weer een andere alleenstaande tegen. Zo kunnen de mooiste gesprekken ontstaan. Dat klopt! Uit ervaring weet ik dat je echt contact krijgt als je alleen naar een cursus gaat. Kom je met twee mensen binnen, dan blijf je toch op elkaar gericht.
Zo kabbelde het gesprek voort en er kwam abrupt een einde aan, toen de vrolijke vrouw naar binnen werd geroepen.

De telefoon ging weer aan en het navelstaren kon verder gaan.
De volgende keer als ik een wachtkamer binnenkom, begin ik te praten. Eens zien of dat ook werkt.

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit