Pensionado: Je stopt er een kwartje in...

Je kent ze wel van die mensen, die een hele avond achter elkaar door praten. Laatst was het weer zo ver. Een oude bekende van mijn lief kwam met zijn vrouw bij ons op de camping op bezoek. Hij had twee flessen wijn mee, die hij die avond zelf leeg dronk. De eerste zin, die hij uitsprak, ging meteen over zichzelf. Daarna viel hij van het ene onderwerp in het andere. De kleinkinderen, de fietstochten, de business, de vakanties, het kwam allemaal langs en alles ging alleen over hem.

Ik bleef al extra lang in de keuken, in de wc en aan de telefoon, maar elke keer als ik er weer bij kwam zitten, ratelde het kwartje door. Zijn vrouw was eigenlijk hetzelfde, ze luisterde naar hem en soms nam ze het woord over. Over de bridgeclub, de tennis, de kinderen en vroeger.

Wat doe je dan in zo'n situatie, vroeg ik later aan vriendinnen. Gewoon blijven knikken en hummen en net doen of je gek bent, was hun advies. Ja, dat had ik ook drie uur gedaan. Omdat het die avond kouder werd, probeerde ik het met: ik heb het zo koud. De vrouw begreep de hint en wilde wel vertrekken, maar hij gaf duidelijk aan, dat hij nog veel meer stof had. Ik ben nog lang niet weg, hoor, ik drink eerst die flessen leeg, was zijn verweer.

Hij ging maar door en door, we konden er geen touw meer aan vastknopen op het laatst. Van de hak op de tak, van de ene onbekende naar de andere onbekende, van de ene reis naar de andere.

Ik was eigenlijk witheet, maar hield me in. Ik zat maar te dubben: Hoe ver ga je daarin mee? Is het gepast, geoorloofd of wenselijk om een opmerking te maken over zijn alleenheerschappij? Ik koos voor het fatsoen en humde en knikte door. Toen hij uiteindelijk vertrok, nam hij hartelijk afscheid met de woorden: ik heb wel veel gesproken, hè? Kom maar snel eens bij ons, dan kunnen we bijpraten.......

Mijn lief zal er alleen heen moeten, ik pas ervoor. Laat dat kwartje maar zitten.

Johanna van den Berg
Uit het leven van een pensionado

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit