Opinie: Groene koers

Op 21 maart kun je je stem uitbrengen voor de gemeenteraad. Je kunt het nu al merken, de partijen hebben nu ineens veel meer interesse in de kiezers, als doorgaans het geval is.

Je kunt luisteren naar wat zij beloven maar je kunt ook kijken wat er terechtgekomen is van de beloftes van vier jaar geleden. Alleen aan mooie praatjes hebben we niets. Tijdens het verkiezingsdebat, vorige week, was het milieu helaas niet zo’n hot item.

Voor de toekomst van aarde is het belangrijk dat er met spoed een groene koers gevolgd gaat worden. Wij als mensen kunnen het niet maken dat we onze kindskinderen met zo’n puinhoop achterlaten. Met het vertellen dat we al goed bezig zijn, komen we er niet. Er zullen, soms pijnlijke, grote stappen gezet moeten worden. Dit zullen we samen, boeren en consumenten, moeten oplossen. De voedselproducenten en de consumenten zijn aan elkaar verbonden, dat is altijd al zo geweest. Aan duurzamer geproduceerd voedsel, hangt ook een prijskaartje. Dat kan de boer niet alleen trekken, dat zijn we de consument heel erg bij nodig.

Kijk dus naar de plannen die de partijen hebben voor natuur en landschap. Maar ook waar ze met de landbouw voedsel productie naar toe willen. Partijen die natuur, landschap, voedselproductie en milieu hoog in het vaandel hebben staan, die landbouw voedselproductie willen in harmonie met de natuur. Dus een groene economie, zodat we de aarde beter door kunnen geven als we hem kregen.

De situatie is te nijpend om het maar goed te praten alsof er niets aan de hand is. Stem met hart voor de toekomst.

Jan Overesch

|Doorsturen

Ronnie

2018-03-12 18:58:52

Jan, claim nou niet of jouw manier van boeren de planeet zal redden.
Jouw manier van boeren is niets meer of minder groener dan de andere (gangbare) boeren in Salland.
Daarvoor is het veel te ingewikkeld en het echte probleem is: er zijn teveel mensen op deze aardbol.

Raalte Natuurlijk

2018-03-13 15:41:51

Net het essay Natuurlijk van Jan Terlouw uitgelezen. Daar wordt Jan Overesch volledig gelijk gegeven.

Als er een strom aankomt, krijgen we code rood van het KNMI. Als we de aarde vernielen blijft het stil. We hebben ons lange termijn-gen kapot.

We hebben het hier ook over politiek probleem. Niet over een economisch of anderszins probleem, want het is makkelijk op te lossen. Zonder gif.

Erik Groen

2018-03-13 16:20:12

Het is een misvatting dat de biologische landbouw zonder gif werkt.

Men gebruikt ander gif dat vaak zelfs schadelijker is dan het moderne chemische gif.

jan

2018-03-13 16:51:21

Als het gemakkelijk was op te lossen was het al gebeurd.

Roy

2018-03-13 17:29:21

Helemaal eens met Ronnie. Er moet wat gebeuren aan de explosieve bevolkingsgroei in voornamelijk (delen van) Azie, Afrika en het middenoosten. De gevolgen hiervan merken we al aan de oorlogen daar en weer de migratie ten gevolge hiervan.

Gerard Verswijver

2018-03-14 08:11:37

Het probleem is ook dat we vastzitten in een starre economie. Steeds minder spelers met steeds meer macht zetten sectoren onder druk. Landbouw, zorg, voeding, farmacie. Deze machtige reuzen handelen niet uit eerbied voor groen en natuur. Als we werkelijk nog willen veranderen moet je klein beginnen bij jezelf, je omgeving, je netwerken en de overheden mee gaan nemen in je overtuiging.

Bo ter Ham

2018-03-14 15:19:36

De explosieve bevolkingsgroei neemt af.

Hier een interessant filmpje daarover.

https://www.youtube.com/watch?v=QsBT5EQt348

Erik Groen

2018-03-14 22:47:49

Zolang de bevolking groeit zal die gevoed moeten worden. Met biologische landbouw gaat ons dat zeker niet lukken. 

Ik heb overigens niet de illusie dat we in Raalte wat kunnen doen aan de bevolkingsgroei in Azie of Afrika.

Uw reactie