Natuurbericht: Topdrukte in het gras

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. “Natuur begint al bij de achterdeur en is overal, van de boerderij tot in de binnenstad en van de kerktoren tot op de slootbodem.” Het natuurterrein zit op slot, maar dat vind Sjaak niet erg. Op het platteland is altijd wel iets te beleven…

Het pad langs de wetering begint te soppen. Beuken laten massaal het blad vallen, eikenbladeren hebben minder haast. Een fazant schrikt en fladdert luid kakelend weg. Daar schrik ik dan weer van.

Dan ben ik bij het natuurterrein. Het hek is dicht en blijft dicht. Er zit een ketting met hangslot op. Op het infobord staat dat het een rustgebied is en te klein voor een wandelroute. Enkele schapen en een klapekster is het enigste wat ik kan zien.

Nee, dan is er op de terugweg meer te beleven. Op de lage percelen hebben kraaien, kramsvogels en ganzen het prima naar de zin. Een buizerd houd de wacht. Het begint zo te schemeren en de zwerm spreeuwen boven mij word almaar groter. Nog even en de slaapplek word massaal opgezocht.

Aan de overkant rijden trekkers haastig af en aan met silagewagens. Het is bewolkt en vanavond vroeg donker. Het gehakselde gras moet nog afgeleverd bij de grasdrogerij. Daar was het tot deze week nog topdrukte. Topdrukte omdat er zelfs door de hoge temperaturen in november nog gras groeide. Maar ook topdrukte door inkrimping van de veestapel waardoor er een grasoverschot is. Het teveel aan voer word gedroogd en omgezet in grasbrokken.

Tja, de trekker verlichting moet al aan en nou begint het ook al te miezeren… Wegwezen hier…

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit