Natuurbericht: Stoere mannen in blote bast


Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. “Natuur geeft rust, er gebeurt altijd wel wat. Het voorbij trekken van de wolken, het opsnuiven van geuren, het ontdekken van allerlei planten en dieren, het genieten van een mooie zonsopkomst of – ondergang, noem maar op. Natuur moet je beleven.” Gisteren was Sjaak in één van Europa’s grootste gebieden waar nog wilde kievitsbloemen voorkomen.

Zo is het min tien en zo is het bijna plus dertig graden. Het extreme warme weer zorgt voor een kleurrijke explosie in de natuur. We waren er aan toe en daar knapt een mens van op.

Evenals vorig jaar wil ik nog even naar de wilde kievitsbloemen. Ze zijn nu op de top van hun bloei. Daar achter de dijk ligt één van Europa’s grootste bolwerken langs de oevers van de Overijsselse Vecht bij Zwolle. Gewoonlijk groeit er één bloem aan de stengeltop. De knikkende bloemen zijn donker paarsachtig met witte vlekjes of soms helemaal wit.

Ik ben op de dijk en zie een groene terreinwagen, een opzichter, vijf opgejaagde rennende reeën op klaarlichte dag, en daarginder een paar roodverbrande stoere mannen in blote bast. Zij hebben net te horen gekregen dat ze snel hun boeltje in moeten pakken en weg moeten wezen! Met een hele snelle en mooie boot, dat dan wel weer. Zij waren van plan om met z’n tweetjes aan de waterkant, midden in het natuurgebied, lekker tussen de bloempjes en bijtjes, eventjes te gaan barbecueën. Nog even willen ze scoren op het water en na een demonstratief rondje verdwijnen ze uit zicht.

En inderdaad, vele hectares met alleen maar bloeiende kievitsbloemen, maar ook pinksterbloemen, paardenbloemen en zelfs gulden boterbloemen, het barst ervan. En op een paar opvallende kwelplekken groeit draadrus en dat is weer familie van de pitrus. De uiterwaarden zijn hierin korte tijd omgetoverd in één kleurrijke bloemenzee; daar kan geen foto of schilderij tegenop.

Langs de Vechtoever zitten heideblauwtjes, atalanta’s, rietgorzen en zelfs twee blauwborstjes. En ja, ook hier groeien kievitsbloemen en direct al een bijzondere met twee klokjes aan 1 stengel. Zo, mijn wandeling zit erop, en de reeën verderop zijn gelukkig weer gaan liggen. Dat was weer genieten in een bijzonder zeldzaam en mooi gebied.

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit