Natuurbericht: Natuur laat zich niet dwingen

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. “Natuur geeft rust, er gebeurt altijd wel wat. Het voorbij trekken van de wolken, het opsnuiven van geuren, het ontdekken van allerlei planten en dieren, het genieten van een mooie zonsopkomst of – ondergang, noem maar op. Natuur moet je beleven.” Elke wandeling of fietstocht in de natuur is een avontuur op zich. Natuur laat zich niet sturen en het gaat altijd net even anders dan je verwacht. De ene keer teleurstellend maar evengoed ook verrassend.

Ik pak mijn fiets van de drager en ga op pad. Oh wacht even, daar is de Kerkuilenwerkgroep van het IVN. Zij controleren de nestkasten van kerkuilen op broedsucces. Het vaste paartje van deze nestkast vliegt weg en de controleur roept vanaf de ladder dat er geen jongen en zelfs geen eieren aanwezig zijn. Raar maar waar. Hier was het altijd vast pandoer, jaar in jaar uit vlogen er jongen uit deze kerkuilenkast. Maar de natuur laat zich niet dwingen, niet in het groot en niet in het klein. Jammer dan.

Het (grond) water in de poel heeft zich teruggetrokken tot een ondiepe plas. De kikkers springen een voor een in het ondiepe water. Het waterpeil in de poel is met deze droogte behoorlijk gezakt. Waterplanten komen droog te liggen en verschrompelen. De oever is veranderd in een verse frisse groene zone met gras en ook zonnedauw. Een libelle land op het vleesetende plantje en maakt direct een doorstart. Daar zat ie toch bijna vast.

Fietsend langs de heide vallen de vele heideblauwtjes op. Deze blauwe en bruine kleine vlindertjes zijn hier massaal aanwezig, veelal parend. Bij de achteruitgang zit een citroenvlinder op een distel en kijk daar… twee jonge reekalveren. Die ene komt een paar stappen naar mij toe. Een paar foto’s zitten er wel in. Natuur laat zich niet dwingen, maar soms zit het mee…

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit