Lauk: Joling

Slecht nieuws voor de fans van Gerard Joling, hij treedt tijdens Stöppelhaene niet op de Markt in Raalte op. Het was een heel serieus plan van een actieve Raalter horecaman. Helaas kreeg hij zijn omliggende collega’s niet mee. Persoonlijk lig ik er niet wakker van, al moet ik eerlijk toegeven dat het duo Geer en Goor op tv best wel grappig is.

Joling komt dus niet omdat de betrokken horecamensen niet wilden of konden samenwerken. Soms heb ik het gevoel dat de traditionele Sallandse saamhorigheid onder druk staat. Of het nu horecamensen of aspergekwekers zijn, de eensgezindheid is soms ver te zoeken. Het huidige geruzie in Heino over de sporthal is er ook een goed voorbeeld van. Het gaat daar om garanties van wethouder Gosse Hiemstra over hoe het moet over 10 jaar met een nieuwe Heinose sporthal. Gosse had het gemakkelijk, over 10 jaar is hij zeker geen wethouder meer.

Misschien is er zelfs geen gemeente Raalte meer maar een gemeente Salland. Of ligt Raalte in de gemeente Deventer en Heino in de gemeente Zwolle, wie zal het zeggen. Om daar in Heino nu in het openbaar over te ruziën lijkt me dus nogal zinloos. In Raalte, geregeld het mikpunt van Heinose kritiek, wordt er om gegniffeld. Niets zo leuk als geruzie bij de Heinose buren, waar een nieuwsite als HoezoHeino.nl graag een militante kop gebruikt bij ‘de bijna gewonnen strijd qua bezoekersaantallen tussen de zwembaden Tijenraan en de Tippe’.

Aan de andere kant, in Heeten bracht de bevolking afgelopen weken 45.000 euro bijeen voor renovatie van het eigen zwembad. En in Broekland werd net zoveel bijeengebracht in de vorm van geld en arbeid voor het nieuwe Bouwhuisplein.

Het zit dus nog wel snor met die traditionele Sallandse gemeenschapszin en saamhorigheid. Bovendien herinnerde ik me de wijze woorden van de krasse Gait van Dartel. Ik interviewde hem vorig jaar voor mijn boek over 65 jaar Stöppelhaene. Gait maakte alle 65 edities mee en heeft de basis voor nummer 66 gelegd; hij was onlangs te gast op de Roggemaaiersdag.

Ook vroeger was er onenigheid, zo vertelde Gait toen; “Er waren vaker zaken waar we het niet met elkaar over eens waren. Dat werd goed uitgepraat, binnenshuis gehouden en vervolgens stond iedereen achter het genomen besluit.” Wijze woorden, ook in deze tijd, al hebben ik en mijn mede-journalisten in Salland moeite met dat binnenshuis houden. Maar dat is zowel probleem als uitdaging.

|Doorsturen

Marjan Potze

2017-08-04 09:41:42

Ja Lauk, de negen kernen van de gemeente Raalte zijn net als broers en zussen. Ze horen allemaal bij hetzelfde 'gezin' (de gemeente Raalte) maar hebben wel een eigen identiteit. Een beetje kibbelen onderling hoort daar dus gewoon bij.
En zeg nou eerlijk, als alles gladjes zou verlopen hoe saai zou het dan zijn? Bovendien waar moest je dán over schrijven? ;-) 

Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit