Lauk: Boeven

Raalte bestookt ons tegenwoordig met leuke filmpjes. Logisch in een tijd van vlogs en blogs.  Ook ik sla de gemeentelijke informatiepagina in deze krant wel eens over. Met filmpjes bereik je meer inwoners en vooral de jongere generaties, dat is het idee. Afgelopen weken waren bijvoorbeeld de gerestaureerde, meer dan 500 jaar oude schilderingen  in de Plaskerk te zien. Ook de Omgevingsvisie kwam aan bod. Heel belangrijk maar een tikkeltje abstract.

Burgemeester Dadema en wethouder Wagenmans deden hun best om duidelijk te maken waarover het precies gaat en waarom het zo belangrijk is. Diegenen die vinden dat bestuurders geweldig toneel kunnen spelen konden zien dat dat in Raalte zeker niet het geval is. Onbedoeld grappig vond ik de burgemeester die trots vertelde dat ‘meer dan 1079 inwoners’ hebben ingesproken. Zeg dan gewoon ‘1080 inwoners’ denk ik dan.

Een filmpje ging over de actie ‘Boef in de wijk’ waarbij politiemensen in burger op een witte scooter zich verdacht ophielden in Heino. Hoe ze dat precies deden werd niet helemaal duidelijk, behalve de omschrijving ‘rondlopend en zoekend’. Na een heel uur verdacht doen waren er in Heino maar 2 meldingen bij 112 binnengekomen, zo vertelde een teleurgestelde agent. Terwijl verdacht voor hem toch zo eenvoudig is; gewoon alles wat afwijkt van het gewone.

Ik vond dat een ruime omschrijving. Op het terras of in de supermarkt hoor ik deze weken bijvoorbeeld ‘Wat een tyfuszooi hiero, pleurt op’. Met een duidelijk niet-Sallandse tongval. Ik zou dan 112 moeten bellen, het is ongewoon, maar ik gok er op dat het Hollandse toeristen zijn.

Ik zie mensen zoekend rondlopen of rijden, maar dat zijn toeristen op zoek naar de Bottermarkt. En scooterrijders zijn op weg om een pizza te bezorgen. Zie ik rondlopende mensen met fel gekleurde jacks die iedereen aanspreken, dan weet ik dat het verkiezingstijd is. In mijn eigen hofje staat soms dagenlang een BMW op de oprit van een buurman die een Skoda rijdt. Verdacht dus, maar ik weet dat de Skoda-buurman op vakantie is en de BMW-buurman een van zijn 2 auto’s op verzoek bij de buurman parkeert. En als ik zware jongens zie, dan weet ik dat het bij ons buurtfeest is. Zo simpel is het dus niet met dat afwijkend van het gewone.

Vorig jaar waren er in de gemeente Raalte 76 inbraken, zeg maar het maandgemiddelde in sommige straten in grote steden. Op 15.359 woningen, dus een kans van net iets minder dan een half procent. Elke inbraak is er eentje te veel maar we moeten ons niet te bang laten maken. Als er al iets ongewoon is, dan is het dat het in Salland anno 2018 relatief veilig is.

|Doorsturen

Jan

2018-08-02 16:24:25

Ruim duizend... 

3s

2018-08-03 11:26:24

Dus 76 inbraken in de gemeente Raalte in 2017, ik had eigenlijk geen idee. 

Heb naar aanleiding van dit artikel nog even gezocht op inbraakcijfers en kwam op https://www.politie.nl/mijn-buurt/misdaad-in-kaart?geoquery=8101+AC+Raalte%2C+Nederland&distance=5.0

Als ik het goed aflees, is er in Raalte de afgelopen 3 maanden maar één keer ingebroken. Het gilde moet dus na de zomer nog een tandje bijzetten. 

Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit