KRW: ‘Geen samenvoeging Raalter ondernemersclubs’

De negen ondernemersverenigingen in de gemeente Raalte hebben geen behoefte om samen te smelten tot één gezamenlijke organisatie, maar willen wel elkaars kennis en netwerken delen. Daarom zal er in oktober een groot gezamenlijk evenement worden georganiseerd voor de leden van alle negen verenigingen. “Met zowel een inhoudelijk programma als de gelegenheid om onderling te netwerken.”

Paul Maas, voorzitter van de KRW (Kring Raalter Werkgevers), zei dat vorige week op de door zo’n honderd leden bezochte vergadering van zijn vereniging in restaurant de Bagatelle. “Twee studenten van Windesheim hebben dat onderzocht. Voor ons was het interessant om te weten of de behoefte om te integreren er bij de negen ondernemersverenigingen in deze gemeente zou zijn. De conclusie was duidelijk; die is er niet. Jullie als KRW zijn er voor de hele gemeente, de andere verenigingen willen zich vooral op het eigen dorp richten, zo werd duidelijk.”

Maas ging ook uitgebreid in op de slechte score die Raalte eind vorig jaar boekte bij een onderzoek naar welke gemeente het vriendelijkste is voor het eigen MKB (Midden en Kleinbedrijf). “Raalte stond toen op de 25-ste en laatste plaats in Overijssel. Landelijk was dat zelfs nummer 380 van de ruim 390 Nederlandse gemeenten. De gemeente heeft dat snel opgepakt met een actieplan met als doel om in 2019 een stabiele plek bij de beste 10 van Overijssel in te nemen. Dat is op zich een hele uitdaging.”

Een speciale werkgroep (‘taskforce’) met ambtenaren en ondernemers heeft afgelopen maanden achttien actiepunten opgesteld. De KRW-voorzitter pikte daar enkele punten uit. “Binnenkort, rond de zomer, is de benoeming van een zogenaamde ruimtecoach bij de gemeente te verwachten, daar is geld voor uitgetrokken. Die functionaris moet gaan zorgen dat initiatieven van ondernemers die niet helemaal passen in de strakke regels toch mogelijk worden.”
Daarnaast gaan de ondernemers en de gemeente kijken bij andere gemeenten die beter scoorden als Olst-Wijhe, Hardenberg, Dalfsen en Zwolle. De komende tijd zal er per drie of zes maanden gekeken worden of het gevoerde beleid al ook de gewenste resultaten oplevert richting 2019. “Ook willen we met ondernemers en ambtenaren regelmatig gaan praten over concrete praktijkvoorbeelden. Niet in de verwijtende sfeer, wel om van elkaar te leren en te kijken of het beter kan.”
Maas kondigde ook de komst van zogenaamde ‘kennistafels’ aan; daarbij wordt in klein gezelschap tijdens een ontbijtsessie gesproken over e-commerce oftewel het via internet (stimuleren van) zaken doen. Op 13 juni is de eerste door Dennis Haarman van ‘d-etail’ uit Raalte.

|Doorsturen

Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit