Harm Janssens: Natuur, landschap en landbouw (9)

Afgelopen week stond er een interview met Hans Huijberts in het Eindhovens Dagblad. Huijberts is voorzitter van de ZLTO, de boeren uit Brabant en Limburg. In dat interview hield hij een pleidooi voor het gebruik van meer dierlijke mest en minder kunstmest. Als een Brabantse boerenleider dat doet gaan bij mij alle alarmbellen af maar met een deel van zijn pleidooi heeft hij helemaal gelijk.

Zo zegt hij dat de kwaliteit van de grond geleidelijk aan naar beneden gaat. Na tientallen jaren van overbemesting, waarbij overschoten in de sloot verdwenen, zijn de regels voor het gebruik van dierlijke mest nu eigenlijk te krap. Althans voor Nederland. De schuld daarvoor wordt altijd in Brussel gelegd maar ligt eigenlijk in Den Haag, bij voormalig milieuminister Hans Aalders.

Indertijd is in de EU afgesproken dat er niet meer dan 50 milligram nitraat in het grondwater mag zitten. Een prima uitgangspunt maar vanaf toen ging het mis. Er werd gesteld dat 50 milligram betekend 175 kilo stikstof uit dierlijke mest. Kunstmest telde niet mee. Op zich al vreemd. Nog vreemder is dat die norm voor heel Europa geld. Vanaf het noorden van Finland tot Sicilie. Een kind snapt dat zoiets niet kan. Van goede grond, zoals in Nederland, kun je grote oogsten halen maar je moet natuurlijk wel behoorlijk bemesten. En dat mag nu niet.

Als gevolg hiervan wordt de Nederlandse grond langzaam maar zeker onvruchtbaarder. Huijberts pleit er voor dat er meer mest mag worden uitgereden. Daardoor gaat het organische stof gehalte in de grond omhoog en wordt de grond vruchtbaarder. Maar zo eenvoudig ligt het allemaal niet. Je moet het dan ook hebben over wat voor mest. Het liefst mest van koeien met veel stro dat een tijd gerijpt is. Geen zure dunne varkensgier die in je slijmvliezen brand. Als die mest dat doet kun je je voorstellen wat er in de grond gebeurd met de wormen, bacteriën en schimmels in de grond. Als Huijberts dan ook nog begint dat door meer organische stof in de grond CO2 uit de lucht wordt gehaald en dat boeren op die manier een bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem leveren gaat bij mij het licht uit. De CO2 die je op die manier vastlegt is klein bier vergeleken bij de hoeveelheid die dagelijks de lucht in gaat vanuit olie en gas. Als hij met dit soort dingen aankomt valt hij toch door de mand.

|Doorsturen

Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit