Gewoon Carolien: Negatief stemmetje in je hoofd

Van de week wat nieuwe mensen mogen ontmoeten. Als er emoties of gedachten vrij komen, lijkt er een negatieve stemmetje in hun hoofd dat hen streng en beoordelend toespreekt. In hun geval zeggen ze: “het gaat heel goed met mij hoor, ik heb verder niks. Ik heb geen groot drama meegemaakt of ik ben geen loser. Ze ontkennen en beoordelen wat er net was. Emoties en gedachten zijn geen groot drama, en je bent altijd jeZelf. Emoties en gedachten zijn er, punt.

Als deze ontkenning blijft, kan er geen verandering komen. Beseffen dat jij niet het stemmetje bent, is belangrijk. Het is slechts een deel van jou. Niet meer dan dat. Deze stem kan wel een grote saboteur zijn om te bereiken wat je graag wilt. Bij de meneer in de praktijk een liefdevolle relatie en bij de nieuwe mevrouw heling van een lichamelijk probleem. Wat dan nodig is, is afstand te creëren tussen jou zelf en die innerlijke stem. Dan zou je weer denken; lekker negeren, naast je neer leggen, eraan voorbij gaan. Maar je zult veel meer plezier beleven als je aandacht geeft aan je gedachten en gevoelens. Zonder erin te zwelgen.

We hebben op een dag veel gedachten en daar zijn we ons vaak niet bewust van. Gelukkig maar, dat kan ook niet en is niet nodig. De gedachten hebben echter wel invloed op ons. Op hoe we ons voelen en gedragen. En veel van die gedachten zijn niet zo positief. De kunst is om de gedachten vaker op te merken. Neem ze zonder oordeel waar. gedachten zijn een soort wolkjes die voorbij drijven. Vaak denken we dat de gedachten waar zijn, dat ze kloppen, dat wij de gedachten zijn. En dan laten we er ons door leiden. Het gaat er om dat je je bewust wordt dat je weer een gedachte hebt en dat je er niks mee hoeft. Het is slechts een gedachte. Wat je ook kan doen, is bewust een gedachte maken bijvoorbeeld; ’ik kies voor liefde, wat dat ook is.’ Hoe vaker je zulke gedachtes maakt, dan lijken de negatieve te veranderen.

Bij het negatieve stemmetje kun je onderzoek uitgaan: hoe klinkt die stem, door welke personen uit je jeugd is deze beïnvloed of welke stemmen herken je, als het een persoon zou zijn, hoe zou hij/zij eruit zien? Wanneer komt de criticus, wat zegt hij wat was het effect, enz. Zo krijg je meer inzicht en dat schept ook meer afstand. Daarna komt de ruimte om weer te kiezen voor liefde , liefdevolle gedachten.
Reageer gerust; info@carolienjonkman.nl 

|Doorsturen

Uw reactie