“Er moet onmiddellijk compensatie voor de boeren komen”

Gerlant: Totaal beregeningsverbod

“Ie heb't meestal wel goed op een reigie wat aj in de krante schrief, maar over de dreugte van ’76 zattie dr kats noast.” Hij zit naast me even uit te puffen, zijn boodschappen in het rollatormandje en we genieten in de koffiehoek even van een bakkie troost en de airco van de supermarkt. Een vreemdeling, een oude dorpsgenoot.

Hij voorspelt een totaal beregeningsverbod. Te beginnen met tuinen, voetbalvelden en uiteindelijk ook voor de complete landbouw. En er moet onmiddellijk compensatie voor de boeren komen. Ook een vaarverbod zit volgens hem in de pijplijn. Ik hoor hem aan en vraag waar hij dat op baseert. In ’59 duurde de droogte tot oktober, weet hij te vertellen. Minder heftig dan ’76, maar het duurde veel langer voordat er weer regen van betekenis kwam. Sloten waren droog, weteringen werden kleine stroompjes en je kon door de Vecht naar Vilsteren fietsen. Alleen de IJssel zat nog redelijk water in, maar dat was nu achteraf makkelijk te verklaren. Dat was voor het verdedigingsbolwerk de IJssellinie.

Het geheime verdedigingswapen in de koude oorlog om west Nederland te beschermen met water en dat later toch niet zo geheim bleek. Beregenen heeft hij zelf ook gedaan. In 1976 een dure machine gekocht, een bron in de grond en pompen maar. Wat een uitvinding als dat was. Maar achteraf bezien heeft al dat gerommel in de aarde de mensheid nog nooit veel goeds gebracht. Kijk maar naar de kolenmijnen in Limburg of de gasbel in Groningen.

Hij dwaalt nog verder af en ik vraag weer naar dat beregeningsverbod. "Simpel", antwoordt hij. "Ze laten het niet weer zo droog worden. In 1959 waren er nog geen riolen, rioolzuiveringen en dergelijke. Weet je wat er gebeurt als die sloten droog vallen? Stinken, machtig stinken. Er zijn nu ook miljoenen meer mensen dan toen. Moet je je eens voorstellen wat een bende dat wordt in dorpen en steden als die zuiveringen niet meer goed werken."

Dat boeren nu grote zorgen hebben om hun inkomen, hun bedrijf, dat snapt hij. Maar dat LTO niet eerder om steun voor boeren heeft gevraagd... De kosten van beregenen alleen is bedragen 75 miljoen en dan nog de schade van geen oogst hebben. Voor toch al weinig verdienende boeren is dat ondragelijk. Daar praat hij tien minuten over vol. Het geeft mij tijd om even na te denken.

"Dat zuiveringsverhaal zou u wel gelijk in kunnen hebben, maar dat van LTO lijkt mij klip en klaar", vertel ik hem. Dat is politiek, ze hebben eerst de andere clubjes muziek laten maken. De kranten moesten er over gaan schrijven en de burgerij moest aan het idee gaan wennen, anders heeft politiek er geen draagvlaak voor. LTO is eigenlijk ook maar een klein clubje, ze hebben gewacht op deze week, nu het DBV in Duitsland een miljard steun heeft gevraagd. Dat is een sterke en ook machtige organisatie. Al decennia lang en ook goed vertegenwoordigd in de Bundesraad en in de EU. Er wordt muziek gemaakt in Europa en nu haakt LTO daar bij aan. Daar had hij nog niet zo over nagedacht, politiek was ook niet echt zijn ding.

We moeten weer eens op huis aan. Ik help hem in de benen achter zijn rollator. Zijn knieën willen niet zo goed meer vertelt hij, maar met zijn verstand is niks mis. In 1959 was het droger dan 1976 lacht hij en dan: "jij was toen vijf schreef je, ik was toen bijna net zo oud als jij nu bent en ik heb nu de hele dag de tijd om na te denken. Ik heb me goed voorgenomen: Gerlant doet op woensdagmorgen altijd de boodschappen en een bakkie in Heino. Ik zal zorgen dat ik er ben, want dat wil ik hem nog wel even vertellen."

Als hij weg loopt draait hij zich nog even om. Dat de Russen het wisten van de IJssellinie? Ook niet zo gek, heel Nederland was opgedroogd, alleen de IJssel zat nog water in. Dan ga je toch nadenken?

gerlant@regiobode.nl

|Doorsturen

Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit