Gerlant: Rotboer!

Zittend met de kont op een landhek zie ik mensen over de schouwpaden en door de weilanden trekken. Natuurliefhebbers veelal met een verrekijker voor de buik en af en toe stil staand om naar dat ene speciale vogeltje te kijken of te turen naar wat zij in de sloten zien drijven. Ze komen in de verte en gaan weer in de verte. Anderen komen recht op me aan. Ik groet beleefd en kan het niet laten om te vragen of ze het normaal vinden om zomaar door andermans weiland te lopen.

Sommigen groeten terug anderen lopen door en doen net of ze gek zijn. Weer een andere begon te schelden en noemde mij een rotboer en wilde weten waar ik mij mee bemoeide.

Het was vies, nat en guur weer. Heel soms scheen de zon even met Pasen. Van dat moment heb ik gebruik gemaakt om even een frisse neus te gaan halen hier in de polder. Uitkijkend over de vlaktes richting Zwolle. Genietend van het weidse landschap, zien hoe er in de verte een kieviet door de lucht duikelt, hoor ik hoe de vogeltjes fluiten, zie ik waterkipjes in de sloot zwemmen en verbeeld ik me dat het gras per minuut groener wordt. Dat kan helemaal niet, daar was het te vroeg voor in het jaar, te koud.

Mijn geoefende oog spotte in de verte tegen de spoordijk ook nog even een vos. Dat brutale kreng zie ik steeds vaker overdag en die mensen die het allemaal maar normaal vinden om daar door de weilanden te lopen.

Rotboer, dat laat ik mij niet zeggen. Dan zit je aan mijn genen en na een overbluffende krachtterm neem ik de regie in het gesprek. Laat ze hun verhaal vertellen en weerleg hun fabeltjes met feiten. Een gesprek over megastallen, weidevogels, koeien in de wei en natuurlijk over 'vroeger was alles beter'.

Vroeger was niet alles beter. Wel anders, maar zeker niet gezonder voor mens en dier is mijn overtuiging. Ik help ze herinneren dat vroeger elk huisje op het platteland een boerderijtje was, met mensen in het voorhuis en dieren onder hetzelfde dak. Dat je bij elk huisje die typische geur van mest en gier had en dat die dieren lagen in het rottende stro, dat wat zij nu aanvoerden als dat het zo goed was. Dat het hele platteland een aaneenschakeling van stinkende bebouwing was. Dat het dierwelzijn in de door hun verfoeide megastal vele malen hoger is dan van die dieren vijftig jaar geleden in dat stinkende, bedompte strohok. En dat het klopt dat er toen meer kieviten en weidevogels waren, maar dat komt om dat ze toen de predatoren zoals vossen, steenmarters, wolven en noem maar op rigoureus bejaagden, uitroeiden. Maar ook dat er toen nog niet zoveel mensen waren die het normaal vonden om zomaar door de natuur te trekken en de habitat te verstoren. Ik wijs op ons groepje wat langzaam aan al uit tien man bestond. Vreemdelingen die nieuwsgierig wilden weten waar deze 'rotboer' kwaad om was.

Knettergek
De grootste farce was de stelling dat de landbouwminister zo goed bezig was. Zij was in het nieuws want had ergens de koeien in de weide gezet met de bijbehorende beelden van springende koeien. Plaatjes die het goed doen in de media. Ze zijn knettergek met elkaar is mijn mening. Vroeger keek men naar de natuur. De grond moest opwarmen, het gras moest gaan groeien, de weidevogels hadden een kans om rustig te nestelen. De koeien gingen niet eerder naar buiten dan eind april of begin mei.

Tegenwoordig bepalen de regeltjes en de kalender wat er moet gebeuren. Dan mag je mesten, dan moet je dit en dan dat. Nu moeten de koeien in maart met de Pasen naar buiten omdat het publiek dat zo leuk vind. Kijk eens naar je laarzen, de klei hangt er aan. Kijk eens om je heen, het land is nog nat en de grond is nog koud. Wat moet die koe nu eten? Er groeit niks, het enige wat die doet is de boel kapot lopen. Hij verstoort de vogels net als jullie die allemaal hier door de polder struinen. Kijk eens hoeveel mensen er hier nu al zo zijn. Het probleem is de stadse mens die vervreemd is van de natuur, en zijn wijsheid heeft van Google, denkt dat hij natuur kan vangen in zijn agenda. Het recht heeft om zomaar door weilanden te lopen. En iemand die daar wat van zegt, een ‘rotboer’ te noemen.

gerlant@regiobode.nl

|Doorsturen

Marjan Potze

2018-04-08 11:57:54

Wat weer mooi geschreven Gerlant!                                En zo waar...

Rian

2018-04-08 15:20:38

Helemaal mee eens...moest hierbij opeens denken aan het nummer Leaven op t platteland van Normaal! 

https://youtu.be/tbKCFkC5ALA

De haan steet te kreajen en geet te keer
De kippen keakelt, doar hei-j um alweer
De hond van de buren hef de kolder in de kop
De moan is nog niet onder, de zunne is al op

Aornt de streuper hef 'n haas noar huus gebracht
En gait haalt zien eerste visjen uut de gracht
Ik heb nog gin zin um mien bed uut te goan
Koeien rammelt an de ketting, tied um op te stoan

Opoe is al op en hef de thee op toafel stoan
De kippen gevoerd en de köken gedoan
Ja, zonder heur haden wi-j ons niet gered
De eerpels niet te gaar en de soep niet te vet

Ja, dat is 't leaven op 't platteland
De leu zegt mekaar gedag en geeft mekaar een hand
Ja, dat is 't leaven op 't platteland
Hebt eerbied veur traditie, die holt lange stand

Stadsleu wet wat dierenliefde is
'n Hond op 'n flat, hef op de mat gepist
Bio-industrie doar wet ze alles van
Met honderd man in 'n kleine tram

's Zommers op vakantie loopt ze op de markt
Klagen oaver mensen die met beeste warkt
Dierenbescherming wordt d'r bi-j gehaald
Zo wordt dierenliefde vertaald

Ja, dat is 't leaven op 't platteland
De leu zegt mekaar gedag en geeft mekaar een hand
Ja, dat is 't leaven op 't platteland
Hebt eerbied veur traditie, die holt lange stand

Ja, geef mien 't leaven op 't platteland
Ik goa weer noar buuten noar de frisse loch
Want ik heb doar gevonden, wat ik zoch

Gerard Verswijver

2018-04-08 16:02:21

Vroeger waren er meer kleine boeren die makkelijk konden leven van hun arbeid. Kleine stallen en weinig land. Door verschillende oorzaken, grotere coöperaties, supermarkten, Brusselse regelgeving is de boer net als de weidevogels in aantal sterk teruggenomen. De enigste optie is schaalvergroting. Dat dit ten koste gaat van bodemleven en vogels die geen voeding meer vinden in een dode bodem zullen we over een aantal jaren moeten accepteren. Overigens schande dat mensen ongevraagd door andermans land lopen en nog erger, termen als rotboer hanteren. Maar jouw stelling dat het nu beter is kan ik absoluut niet onderschrijven. Roofbouw is geen langdurig goed beleid.

lampi

2018-04-08 22:23:31

@Gerard Verswijver,

een goed betoog wat prima aansluit bij het verhaal van Gerlant.

wat dan weer jammer is, is dat je dan verkondigt dat schaalvergroting per definitie zou betekenen dat je roofbouw gaat plegen.

ik ben van mening dat de regelgeving voor de weidevogels vele malen schadelijker is. regelgeving bepaald wanneer een boer iets mag doen en met de mest ook nog hoe dat dan moet gebeuren. daarbij is alleen gekeken naar het risico van uitspoelen naar het grondwater/oppevlaktewater. de nadelen hiervan op andere systemen worden vervolgens overal elders neergelegd behalve bij de regels die de werkelijke oorzaak zijn.

Lauk

2018-04-11 19:42:00

Gerard, je moet je wel aan de feiten houden als je met jouw visie komt: afgezien van een klein aantal grote herenboeren was de gemiddelde boer eeuwenlang doodarm en moest zich bijna letterlijk doodwerken. Hongersnood, ongeletterdheid, ziektes onder mens en dier waren normaal. Dat is nu beter, al maken boeren nog steeds lange werkweken, net als veel zelfstandigen, voor niet altijd een goed inkomen. 

Gerard Verswijver

2018-04-18 22:04:18

Lauk, 

Met vroeger bedoel ik, voor zover ik mij kan herinneren, op de boerderij en nabije omgeving van mijn jeugd. Redelijk brood, geen ongeletterdheid en weinig ziekte. Als je praat over eeuwen geleden waren we, op een paar uitzonderingen, inderdaad allemaal arm.

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit