Gerlant: Oostvaardersplassen

Bij het zien van de eerste foto’s van de magere paarden legde ik ongewild een link met foto’s uit dat kamp in Joegoslavië begin jaren negentig. Die broodmagere man achter prikkeldraad waar je de ribben van kon tellen.

Het was de eerste oorlog die ik als jong volwassene bewust heb meegemaakt. De foto waar we als natie massaal op aansloegen. Wat daar gebeurde konden en wilden wij niet accepteren. De Oostvaardersplassen is anders. Het zijn maar dieren. Speeltjes van ons als mens, lijkt het wel. We praten en ruziën er wel over maar onze politici nemen geen beslissingen.

Het gaat al een poosje aan en op sociale media zie ik in mijn brede netwerk scheuren ontstaan. Scherpe tegenstellingen met escalaties tot gevolg. Reageerde ik op de status van de ene vriend, reageerde een andere gerespecteerde vriend daar weer op. Vervolgens vochten die twee elkaar ‘de tent uit’ waarbij ze geen spaan van elkaar heel lieten. Zie ik Sallandse boeren naar Lelystad gaan om voer te brengen en zie ik ‘vrienden’ tegenacties houden op die ‘voeractie’. Ook zie ik Rudy uit Ommen vol ongeloof reageren als hij er achterkomt dat Staatsbosbeheer (SBB) het door boeren geschonken voer weer weggeeft omdat het zogenaamd te goed zou zijn volgens de geleerden.

In de Oostvaardersplassen zijn nu betonblokken geplaatst om te voorkomen dat actievoerders hekken verwijderen en dieren uit het gebied halen. De betonblokken zijn een week geleden al geplaatst, nadat actievoerders opriepen dieren uit het gebied te redden. 'De blokken zijn een voorzorgsmaatregel', stelt een woordvoerder van de gemeente Lelystad. Carola Schouten, minister van Landbouw, roept demonstranten op om de zaak niet te laten escaleren. Tussen die demonstranten zitten ook kennissen van mij, brave Sallanders die ik tot mijn grote verbazing in een paar maand tijd heb zien veranderen in radicale verzetsstrijders.

Tegengeluiden zie ik ook. Uit de hoek van de Partij voor de Dieren. Esther Ouwehand pleit op haar Facebookpagina ijverig voor voortzetting van het huidige beleid. Zij maakt haar volgers wijs dat ze niet anders kan. Dat de strijd tien jaar geleden al is geweest toen de door de groene partijen gewenste koppeling met de Veluwe van tafel is geveegd. Ik kan met de beste wil van de wereld niet begrijpen wat het belang van de PvdD is bij het (bijna) doodhongeren van dieren en om ze dan toch af te schieten.

Het Openbaar Ministerie laat volgende week weten wat het gaat doen met de aangiftes die SBB heeft gedaan. Volgens de organisatie zijn boswachters in de Oostvaardersplassen met de dood bedreigd bij vorige acties.

Dierenarts Jan Greve, ik ken hem al ruim dertig jaar als een alom gerespecteerd vakman, is no nonsens en altijd scherp. Hij noemt het als onafhankelijk ingehuurd deskundige ‘dieronwaardig’. “Als je er hekken omheen zet, dan moet je er ook voor zorgen. Dieren laten verhongeren, dat kan echt niet”.

Dinsdag wordt er petitie aangeboden aan de Tweede Kamer die door 120.000 mensen is ondertekend. De petitie is opgezet door bioloog Patrick van Veen. Een andere deskundige. In een begeleidend schrijven stelt hij dat dieren in de Oostvaardersplassen slachtoffer zijn van 'massale uithongering en ondervoeding'. Hij noemt dit 'het gevolg van een mislukt experiment, machtspolitiek en bedrog'.

Maurits von Martels, Tweede Kamer-lid van het CDA, vertelde mij drie weken geleden dat er nu echt wat moest, en ging gebeuren. PVV-er Dion Graus roept al tien jaar dat het zo niet langer kan en wil kort door de bocht dat die dieren aan de pil gaan.

SBB voert ondertussen overheidsbeleid uit en doen dat zo goed mogelijk binnen de kaders die ze daar voor hebben. Waar het mis gaat is dat in het belang van deskundigheid van zaken verstand te vaak wordt ingeruild bij afwegingen en besluiten voor onderbuikgevoel en sentiment van velen. Diegenen die er denken ook (een beetje) verstand van te hebben. In dit geval gaat het echter om dieren. ‘Wilde’ dieren die zitten opgesloten in een door ons gevormd concentratiekamp van hekken en prikkeldraad en die op de hulp van ons als Nederlanders zitten te wachten.

Ik hoop dat onze politici zich over hun eigen ik heen kunnen zetten. Alles overziend geloof ik in het voorstel van Dion Graus. Het is ergens in de midden en daarmee zouden de meeste Nederlanders moeten kunnen leven. Niks doen is niet aan de orde.

gerlant@regiobode.nl

 

|Doorsturen

H.

2018-04-15 11:43:06

Ja, de pvdd ligt in een spagaat, is zogenaamd voor de (vrije) natuur. Dat heb je nu in de OVP, dus daar kun je niet tegen zijn want dan kom je in conflict met wat  de partij uitdraagt, en dan verlies je de geloofwaardigheid. Lastig als blijkt dat hun theorie in de praktijk anders uitpakt, kenmerkend voor die partij wat mij betreft. Bovendien heeft die partij ook een ander doel, aanvallen op de veehouderij, daar kun je op scoren en de partijkas mee laten rinkelen. De dierenliefde van die partij kun je volgens mij dan ook wel met een korreltje zout nemen.

lampi

2018-04-15 18:16:23

de mening van de meeste nederlanders is hierin eigenlijk niet echt interessant.

het gaat meest om kleine groepjes met veel lawaai die elk op hun manier wel gelijk hebben.

het voorstel van Dion Graus lijkt nu een oplossing waar al die groepjes van nu mee zullen kunnen leven.

wat ik 200% zeker durf te stellen is: dat er bij uitvoering van dat plan een nieuw clubje met veel lawaai op zal staan die daar dan weer tegen is.

feit blijft gewoon dat bij gebrek aan natuurlijke vijanden de populatie linksom, rechtsom of door het midden door de mens in toom gehouden moet worden, welke richting hierin gekozen word maakt niet uit er zal altijd commentaar op zijn.

Danielle Brinkman

2018-04-17 07:06:07

Na alle persberichten is dit een stuk die de situatie zeer goed weergeeft! Mijn complimenten voor de schrijver van dit stuk.

Gerard Verswijver

2018-04-18 20:14:13

Best een goed stuk van Gerlant. Deze keer complimenten voor de schrijver. Ook dat mag gezegd worden.

Gerard Verswijver

2018-04-18 20:28:40

Dit keer toch een compliment voor de schrijver van dit stuk. Daar waar ik nog wel eens een kritieke houding heb, vind ik dit toch een goed verhaal van Gerlant.

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit