Brett: Volgen

‘Niet volgen. Zelf nadenken’. Ik weet niet hoe het kwam, maar in één keer schoot pater Bos door mijn helm. Op paaszaterdag reed ik op de Schoonhetenseweg. De fletse zon deed zijn best om de winterkou voor een hele zomer lang terug in de vacht van de Siberische beer te aaien. In de glanzende lak van de motor weerspiegelde het voorjaar. ‘Deze motorfiets wordt alleen maar meer geld waard’, had de dealer gezegd. Waarop mijn motormaat hem ad rem van repliek diende: ‘Nou, niet als Brett er op gaat rijden hoor!’ De koop was snel rond. En nu reed ik dus op een toekomstige oldtimer door het Sallandse land en dacht terug aan mijn middelbare schoolperiode.

Pater Bos dus. Rector zaliger. Zijn toespraak tijdens de diploma-uitreiking was ik, net als de rest van de Floris Radewijns-periode trouwens, nagenoeg vergeten. Op één stukje na. De rector sprak: ‘Jullie mogen alle opgedane kennis weer vergeten. Belangrijk is dat je hier hebt geleerd dat je geen volger bent. Maar een jong volwassene die zélf kan nadenken en zich blijft afvragen: waarom?’ Ik vond het destijds een wat vreemde benadering voor een pater, volgeling bij uitstek tenslotte, maar ik onthield het wél.

De opvoeding van mijn kinderen ging grotendeels vanzelf. Makkelijke gastjes. Slechts af en toe had ik pater Bos nodig. ‘Niet volgen jongens. Zelf nadenken.’ Soms komen ze even thuis. Met Pasen bijvoorbeeld. Dan ben ik trots op de niet-volgers die ze zijn geworden.

Op eerste paasdag stormden ze de keuken binnen. Een huis vol jonge energie. ‘Hé!’ schreeuwde mijn dochter boven iedereen uit: ‘Van wie is die Nazi-motor in de kapschuur?!’

Dubbeltrots was ik. Naast het zelf nadenken had ook het gevoel voor humor zich uitstekend ontwikkeld.

brettcolumn@hotmail.com 
www.brettsnap.nl 

|Doorsturen

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit