Brett: Spoorloper

‘ProRail jaagt op spoorloper’, kopte De Stentor vorige week. Omdat ik al sinds 1982 als treinmachinist door mijn cabineraam kijk, las ik hoopvol verder. Het blijkt dat ProRail incidentenbestrijders in dienst heeft die met hun iPads als ‘tool’ zoeken naar patronen in de spoorloperij.

Algoritmes vloeien in big data, zelfs het voorspellen van incidenten gaat tot de mogelijkheden behoren, zo droomt de datascientist van het ProRail DataLab. Hij ontwikkelde een ‘predictor for tresspassers, a dynamic application that displays daily hotspots through a dashboard’.

Toe maar.

Zelf denk ik dat het leeuwendeel van de vertragingen wordt veroorzaakt door procedures en protocollen die opgestart worden na een melding. Treinen rijden nog gedurende lange tijd stapvoets langs een ‘hotspot’ terwijl de bramenplukker zijn jam al bijna klaar heeft en de wandelaar al weer thuis met zijn benen op tafel ligt.

Vanuit mijn raam gezien maakt ProRail ook nog andere vorderingen. De spoorbeheerder vervangt overwegen door viaducten of tunnels, plaatst hekken en verdubbelt sporen. Het traject Zwolle-Den Haag is bijvoorbeeld geheel overweg- en spoorlopervrij. Op de Veluwe daarentegen laat iedereen bij voorkeur zijn hond uit vlak langs de spoorbaan en razen treinen dagelijks tientallen keren met 140 km/u rakelings langs perrons van bijvoorbeeld Nunspeet en Ermelo.
Om te voorspellen dat dit wel eens fout kan gaan heb je echt geen big data nodig.

www.brettsnap.nl 
brettcolumn@hotmail.com 

|Doorsturen

lampi

2017-09-08 21:45:02

hey Brett,

een universtaire analyse waardig.

helaas vermoed ik dat je net zoveel hebt gestudeerd als mij.

en dat is dus geen hbo of hoger waardoor onze mening niet serieus genomen word.

sterker nog die heren geleerden menen zelfs dat wij dom zijn en dat dus niet kunnen bekijken.

het meest frustrerende is wel dat de mensen bij jou klagen om hun fouten, en niet lijken te willen begrijpen dat jij gewoon je stinkende best doet om het zo goed mogelijk voor hen te doen.

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

Sport

Politiek

Uit